Op Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog kunnen duurzaam zuivelproducten worden verwerkt . Dit is de uitkomst van een haalbaarheidsstudie die door hogeschool Van Hall Larenstein is uitgevoerd. Is ook een opdracht van een drietal ondernemers van de eilanden en provincie Fryslân.
Sander de Rouw zegt dan ook; “Dit onderzoek past heel goed in onze ambities om ook onze eilanden meer circulair te maken. Het laat zien dat circulaire economie niet alleen maar gaat over het hergebruik van grondstoffen. Maar dat het ook kansen biedt voor nieuwe verdienmodellen”.
Minder transport voor zuivelproducten
De bedoeling is om meer melk op de eilanden te verwerken tot kaas of andere zuivelproducten. Daarbij is er minder transport van melk naar de vaste wal. Bij het maken van kaas ontstaat kaaswei als restproduct. Van Hall Larenstein heeft onderzocht welke mogelijkheden er zijn om de wei te verwerken tot nieuwe producten. Op basis daarvan is er uit de scenario-analysemodel gebleken verwerking van de waardevolle eiwitten uit de kaaswei tot ricotta en ijs het meest kansrijk.
Op deze manier zijn er minder transportkosten, is er een kortere productieketen en een groter aanbod van streekproducten en zuivelproducten op de eilanden. De ondernemers op de eilanden ondersteunen bij het uitwerken van dit scenario.
Bron: Provincie Friesland