Broei -de opwarming van voer- is een bekend probleem binnen de sector. Doordat het warmer wordt, grijpen micro-organismen zoals bacteriën, gisten en schimmels hun kans. De voedingswaarde van het voer neemt af en de smakelijkheid wordt negatief beïnvloed. Slecht nieuws voor koeien én voor het bedrijfsrendement. Dat zagen ook melkveehouders Bert Ceusters en Pieter Rozendaal. Zij besloten broeiremmer Selko-TMR in te zetten; een breedwerkend zurenmengsel dat het rantsoen conserveert waardoor broei wordt geremd of zelfs voorkomen.
Foto boven: Bert Ceusters
Foto onder: Pieter Rozendaal
Besparen van tijd en arbeid
Het bedrijf van Bart Ceusters staat in Geel, België. Met 275 melkkoeien wordt jaarlijks een melkproductie van 10.600 kg per koe gehaald. Ceusters: “Omdat wij eenmaal daags de melkkoeien voeren merkte ik dat het voer ‘s avonds niet meer fris en smakelijk was. Dit zou ik deels kunnen oplossen met vaker voeren maar dat is arbeidstechnisch erg lastig. Op advies van mijn adviseur ben ik daarom gestart met Selko-TMR. Door het gebruik van Selko-TMR hoef ik mijn voermanagement niet aan te passen naar tweemaal daags voeren, dat bespaart me behoorlijk veel tijd en arbeid.”
Zichtbare vermindering restvoer
Ook Pieter Rozendaal, herd manager bij melkveebedrijf Den Eelder in het Nederlandse Well is enthousiast over Selko-TMR. Het bedrijf telt 650 koeien, met een jaargemiddelde van 10.500 kg melk per koe. “Onze voerhoeveelheid is 1 liter per ton en dit wordt dus zomers opgeschaald naar 2 liter per ton. We gebruiken Selko-TMR al meer dan 5 jaar bij zowel het melkvee als de droge koeien”, licht Rozendaal toe. “Wat mij nog het meest opviel toen we startten was de zichtbare vermindering van het restvoer. Dit werd nagenoeg nihil terwijl wij streven naar een restvoer van 2 -2.5%. We zijn het gaan gebruiken om de kwaliteit van het rantsoen langer op peil te houden. Dat zien we dus terug in de hogere voeropname.”
Bijna 200 liter per dag extra
Ceusters merkte eveneens verschil in de smakelijkheid van het rantsoen. “Een van de belangrijkste pijlers voor gezonde koeien en een hoge melkproductie is toch de voeropname. Voor een optimale voeropname zorgt de voeraanschuifrobot dat er altijd voldoende te vreten is en met Selko-TMR blijft het voer smakelijk. Als het melkvee maar een 0.5 kg droge stof meer voer vreet betekent dat toch al gauw 0.7 kg meer melk per koe per dag en over de gehele kudde bijna 200 liter per dag! Dat betaalt de investering van het product gemakkelijk terug”, weet Ceusters.
Betere technische resultaten
Sinds het gebruik van een broeiremmer gingen ook de technische resultaten vooruit. “Ik denk dat de betere technische resultaten komen door de hogere voeropname en gezondere koeien. In tegenstelling tot de zomer ervoor bleven nu mijn liters en de gehaltes nu op peil. Met name het vetgehalte zag ik eerder vaak teruglopen tijdens hittestress”, blikt Ceusters terug.
Dubbele dosering bij hittestress
“Omdat koeien sneller last hebben van de hitte dan wij, start ik met Selko-TMR zodra de warme periode begint en dat blijf ik dan de gehele zomerperiode door voeren. Zo raken de koeien eraan gewend. De droge koeien voeren we iedere 48 uur, we doseren daarom standaard 2 liter Selko-TMR per ton voer. Bij het melkvee voeren we de standaarddosering of bij hittestress de dubbele dosering.”
Voer blijft koud en fris
“Het gebeurt weleens dat er vanuit de kuil al wat broei meekomt in het rantsoen, maar zelfs dan blijft het rantsoen koel en fris tot de volgende voerbeurt. We voeren het hele jaar door Selko-TMR (1 liter/ton voer) waarbij we in de zomer dus een dubbele dosering (2 liter/ton voer) voeren vanaf het moment dat het warm begint te worden.”
Meer dan een broeiremmer
Rozendaal zet Selko-TMR het hele jaar in. Rozendaal: “Waarom zou ik het er in de winter eraf halen? Ik ben bang dat de voeropname en productie dan toch terug gaan vallen. Komt ook omdat het erop lijkt dat Selko-TMR meer dan een broeiremmer is. Ik heb het gevoel dat Selko-TMR ook de melkproductie en het aantal robotbezoeken positief ondersteunt. Ten slotte is het feit dat het een relatief veilig product is voor ons ook een belangrijke reden om voor Selko-TMR te kiezen gezien we met veel verschillend personeel en voerders werken”, besluit Rozendaal.
Ook uw voer beschermen en broei tegengaan met Selko-TMR? Bekijk deze website voor meer tips tegen hittestress of download het plan van aanpak.
Drie directe kostbare gevolgen van broei
Dat een broeiremmer geen overbodige luxe is, blijkt ook uit de volgende drie kostbare gevolgen die door broei kunnen ontstaan:
- Smaakbederf. Het voer is minder lekker en fris. Hierdoor wordt de voeropname lager.
- Nutriëntenverlies. De voedingswaarde van het veevoer wordt minder, waardoor ook de melkproductie en -gehaltes verder af kunnen nemen.
- Verminderde weerstand. Door de explosieve groei van schadelijke bacteriën worden toxines gevormd die de pens- en darmflora verstoren. Door een verminderde weerstand, daalt de algehele koegezondheid wat zich onder andere kan vertalen in een verhoogd celgetal.