Onder het motto “Jullie politiek vernietigt melkveehouders!“ werden vandaag talrijke protesten en symbolische acties gehouden in de landen van de leden van de European Milk Board: Trekkers rolden door de straten, protestbrieven werden overhandigd, waarschuwingsvuren ontstoken en luchtballonnen opgelaten.
Waarom zijn de melkveehouders de straat opgegaan? De crisis op de zuivelmarkt is zeer ernstig en een rechtstreekse bedreiging voor veel bedrijven in Europa. „Desondanks weten de politici niets anders te produceren dan hete lucht!“, vindt Kjartan Poulsen, voorzitter van de Deense melkveehoudersorganisatie LDM. „Om de melkproductie in de EU voor de lange termijn te behouden moet nu de juiste oplossing worden ingevoerd. Over een paar jaar is het voor heel veel melkveehouders te laat!“
„Wij eisen van de EU landbouwministers dat ze bij hun bijeenkomst van volgende week over het Markt Verantwoordelijkheid Programma van de European Milk Board discussiëren.“ aldus Sieta van Keimpema, voorzitter van de Dutch Dairymen Board en vice-voorzitter van de EMB: kostendekkende melkprijzen en een flexibel crisisinstrument zijn de basis voor een duurzame melkveehouderij in de EU! “
“Als de melkprijs tot onder de kostprijs zakt, hebben we een regeling nodig waarmee we vrijwillig het geproduceerde volume kunnen verlagen, onderdeel van het MVP.“ bevestigt Roberto Cavaliere, voorzitter van de APL (Italië). „Zolang in crisistijd fors door wordt geproduceerd, kan de melkprijs niet stabiliseren. De grote handelsketens hebben ons dan in hun macht en betalen voor onze melk slechts een schijntje. In Italië hebben we vandaag met een grote demonstratie met trekkers voor supermarkten daar de aandacht voor gevraagd.“
Bij alle acties en demonstraties is het duidelijk: De lage melkprijzen van de afgelopen maanden hebben niks te maken met kortstondige schommelingen van de markt die een gezond bedrijf op kan vangen. Momenteel liggen de melkprijzen in de meeste EU landen meer dan 10 cent onder de kostprijs (in Ierland rond de 25 cent, in Litouwen nog maar rond de 19 eurocent per liter). Zulke prijzen zijn het gevolg van een kortzichtige politiek, die zich slechts oriënteert op goedkope grondstoffen voor de exportmarkt, in plaats van zich te richten op het vinden van duurzame oplossingen.
Geachte landbouwministers van de EU, wij – de melkveehouders – dragen u op: neem de situatie serieus: „Voer nu als crisisinstrument het Markt Verantwoordelijkheid Programma op de zuivelmarkt in!“
Bron: Persbericht DDB
Meer informatie
Dutch Dairymen Board
Gedempte Schuinesloot 3
7776 PD Slagharen
T.: +31 (0)6 30105890
E.: info@ddb.nu
W.: www.ddb.nu