ZuivelNL heeft haar vernieuwde ‘Blik op Zuivel’-folder gepubliceerd. Hierin staan alle actuele cijfers op het gebied van de zuivel in Nederland in het afgelopen jaar, van aantallen koeien en bedrijven tot duurzaamheid tot economie. ZuivelNL heeft de belangrijkste kengetallen samengevat in een overzichtelijke infographic. Maar we lopen ze in dit artikel ook even met u langs. Zo zag de zuivel in Nederland eruit in het jaar 2023:
Blik op Zuivel 2023
Afgelopen jaar telde Nederland 14.300 melkveebedrijven met in totaal 1,6 miljoen koeien. Ten opzichte van de afgelopen jaren is het aantal koeien niet aanzienlijk veel gegroeid. Wel is het aantal melkveebedrijven gedaald. In 2022 telde Nederland namelijk totaal 15,4 duizend melkveebedrijven. Het gemiddeld aantal koeien per bedrijf is dus omhoog gegaan.
De melkveebedrijven leverden in totaal 13,9 miljard kilogram melk aan de 53 zuivelfabrieken. Het grootste gedeelte, 58 procent, werd omgezet in kaas. Daarna volgt melkpoeder met 13 procent. Verder gaat er nog zeven procent naar consumptiemelk en -producten, vijf procent naar gecondenseerde melk en drie procent naar boter en boterolie. Naar overige producten gaat 14 procent.
Duurzaamheid van Nederlandse zuivel
De Nederlandse melkveehouders zijn verder gaan verduurzamen in 2023. Zo heeft 45 procent van de melkveebedrijven zonnepanelen. Van alle melkveebedrijven haalt 62 procent warmte uit melk en spaart daarmee energie. Daarnaast is ook het antibioticagebruik flink verminderd; melkveehouders zijn ten opzichte van 2009 46 procent minder antibiotica gaan gebruiken. 82,8 procent van alle melkveehouders liet in 2023 zijn koeien buiten lopen.
Nederland is het eerste en enige land dat voor melkvee honderd procent verantwoorde soja gebruikt in het voer. Dit komt doordat er in 2015 afgesproken is dat de Nederlandse melkveehouders alleen nog maar verantwoorde soja mag gebruiken.
Wat verdient Nederland aan zuivelproductie?
De geschatte exportwaarde van de Nederlandse zuivel ligt rond de tien miljard euro, dit is inclusief de handel in de Europese Unie. Nederlandse zuivelproducten blijven voor 75 procent binnen de EU. Hiervan blijft veertig procent binnen Nederland. De toplanden voor export binnen Europa zijn Duitsland, België en Frankrijk. De overige 25 procent van de zuivelproducten gaat naar landen buiten Europa. Het gaat dan vooral om China, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Zuivel levert een bijdrage van zeven procent aan de Nederlandse handelsbalans. De Nederlandse zuivelsector biedt werk aan 45.000 FTE’s.
Zuivel belangrijk voor Nederlandse economie en handelsbalans
De Blik op zuivel laat zien dat de melkveehouderij voor een belangrijk deel bijdraagt aan de Nederlandse economie en handelsbalans. Ook zorgt de melkveehouderij voor veel werkgelegenheid. Verduurzaming staat bij steeds meer melkveehouder hoog op de agenda.
Tekst: Selina Rolvink