Een praktijkstudie van Trouw Nutrition op zes Nederlandse melkveebedrijven heeft laten zien dat een betere darmgezondheid 0,9 kilogram meetmelk per koe per dag meer geeft. De darmgezondheid werd bevorderd door een hogere productie van boterzuur. Dit versterkt de darmbarrière, remt ziekmakende bacteriën en vermindert ontstekingen in de darm. In de proef is gebruik gemaakt van Selko LactiBute, een nieuw product dat de productie van boterzuur bevordert.
Een slechte darmgezondheid gaat ten koste van de melkproductie. Een hoog niveau aan bestendig zetmeel kán ook een oorzaak zijn voor darmverzuring. Los van het zetmeelgehalte van het rantsoen zijn hittestress, afkalven, verlaagde voeropname en een slecht gebalanceerd rantsoen problematisch voor de darmgezondheid. Het bacteriemilieu in de darm raakt namelijk uit balans.
Er ontstaan gifstoffen die de darmwand aantasten. Dit zorgt voor ontstekingsreacties in de darmen die daardoor minder goed voedingsstoffen kunnen opnemen. Het lichaam spreekt energie aan om de ontsteking aan te pakken. Hierdoor dalen de melkproductie en de gehaltes en daarmee het voersaldo. Bovendien zijn ontstekingen in de darmen tijdens de droogstand een belangrijke voorbode van ziektes als melkziekte en slepende melkziekte.
Boterzuur verbetert darmgezondheid
Het risico op darmverzuring kan worden beperkt door meer vezels te voeren. Dit zorgt voor een hogere pH en een betere fermentatie in de pens. Meer vezels voeren gaat echter vaak ten koste van de voeropname en melkproductie. Daarom ontwikkelde Trouw Nutrition Selko Lactibute. Dit is een prebioticum in de vorm van een pensbestendig gluconaat. Dit bevordert de productie van boterzuur (butyraat). Dit versterkt de darmbarrière, remt ziekmakende bacteriën en vermindert ontstekingen in de darm. Bovendien is boterzuur een energiebron voor darmcellen.
Getest in de praktijk
Selko Lactibute is gedurende vijf maanden getest op zes Nederlandse melkveebedrijven met in totaal 907 melkkoeien. Uit deze proef kwam naar voren dat melkkoeien dankzij LactiBute van begin tot eind lactatie gemiddeld 0,9 kilogram meetmelk per dag meer geven. Het eiwitpercentage nam met 0,05 procent toe. Ondanks de stijging van de melkproductie bleef het vetgehalte hoog. Deze resultaten liggen volgens Trouw Nutrition in lijn met internationale studies waarbij ook gemiddeld 0,9 kilogram meetmelk per dag extra werd aangetoond. Daarbij zorgen de positieve gezondheidseffecten voor een vlottere opstart, betere vruchtbaarheid en een goede klauwgezondheid. Dit geeft een beter resultaat, minder arbeid en meer werkplezier.
Tekst: Gerben Hofman