De Nederlandse melkaanvoer noteerde voor de derde maand op rij een plus. In oktober nam het volume met 2% toe ten opzichte van een jaar eerder, toen de Nederlandse melkaanvoer negatief werd beïnvloed door de fosfaatregelgeving en het na-ijleffect van de grote droogte in de zomerperiode. De cumulatieve melkaanvoer kwam in de eerste tien maanden van 2019 uit op 11,52 miljard kg, 1,4% (163 miljoen kg) lager dan in dezelfde periode in 2018.
EU melkaanvoer
De EU melkaanvoer nam in september, net als in de maand daarvoor, met 1% toe. Cumulatief lag de EU-melkaanvoer in de eerste drie kwartalen van 2019 0,5% hoger dan in 2018. Duitsland, Frankrijk en Nederland lieten in september wederom een toename zien. De Ierse melkaanvoer bleef in deze maand nagenoeg gelijk, waarmee een einde kwam aan een periode van exponentiële groei. De melkproductie in de andere, mondiaal belangrijke zuivel exporterende landen liet in september een wisselend beeld zien. De melkaanvoer in Argentinië (+1%) en de VS (+1%) groeide. Het volume in Australië (-5%), Nieuw-Zeeland (-1%) en Uruguay (-3%) daalde in deze maand. Het geaggregeerde groeicijfer van de belangrijke zuivelexporteurs (inclusief de EU) was in deze periode met -0,1% (-185 duizend ton) nog altijd licht negatief.
Noteringen boter
Na een aantal maanden van lichte stijging stabiliseerde het prijsniveau van boter in de tweede helft van oktober. Eind november trok de botermarkt weer aan als gevolg van een redelijk goede vraag, ook vanuit diverse exportbestemmingen. De markt voor mager melkpoeder is vast en blijft positief gestemd. De notering steeg door de onveranderd goede vraag, in met name Azië, en het enigszins beperkte aanbod verder door. Op de markt voor volle melkpoeder is nog altijd weinig activiteit. De notering beweegt mee met de ontwikkelingen op de markt voor boter/melkvet en mager melkpoeder en is sinds half augustus toegenomen.