Is het voorbehandelen van spenen zinvol om overdracht tijdens het melken te voorkomen? Dit was een van de gestelde vragen tijdens het webinar: ‘Werken aan een goede uiergezondheid in de stalperiode’. Dierenarts Betsie Krattley van GD geeft antwoord: “Ja, dat is zeker zinvol.”
De meeste kans op het ontstaan van besmettingen in het uier is tijdens het melkproces. Enerzijds door besmettingen die al in het uier zitten en via de tepelbeker of handen van de melker spreiden naar andere koeien. Anderzijds via bacteriën die op de spenen zitten die daar in de stal op zijn gekomen (bijvoorbeeld via het ligbed of opspattende mest).
Risico’s van niet goed-gereinigde spenen
Als de spenen niet goed worden gereinigd voor het aansluiten van het melkstel kunnen deze in de tepelbeker terecht komen. Deze bacteriën blijven na het melken achter op de speenhuid, of bij een niet goed werkende melkmachine kunnen ze zelfs in de uier terechtkomen. Desinfectie van de spenen ná het melken is daarom erg belangrijk.
Maar het is zeker ook belangrijk om te voorkomen dat deze bacteriën in de tepelbeker terecht komen door de spenen vóór het melken goed te reinigen, dat kan met een voorbehandeling. In een automatisch melksysteem is dat een borstel met desinfectiemiddel, bij een conventioneel systeem kun je ervoor kiezen om met een dip een voorbehandelingsmiddel toe te dienen.
Wanneer is het zinvol om voor te behandelen?
Het is vooral zinvol als er veel omgevingskiemen voorkomen, zoals Streptococcen, coliformen en Klebsiella en in perioden dat het moeilijk is om de infectiedruk te beheersen. Denk hierbij aan de zomer of vochtige perioden. Per bedrijf verschilt het of het nodig is en voor hoe lang het nuttig kan zijn om dit te doen.
Heeft voorbehandelen ook nadelen?
Het is belangrijk om te werken met een niet-irriterende stof en om residuen in de tank voorkomen. Voorbehandelen is wel een extra handeling aan de spenen, de speenhuid kan hier droog vanworden. Houd dit daarom goed in de gaten en gebruik eventueel een dipmiddel met een extra verzorgende component om de huid gezond te houden.
Webinar terugkijken?
Wil je werken aan een stabiele uiergezondheid tijdens de winterperiode? Kijk dan het webinar terug en krijg inzicht in de risico’s van de stalperiode en tips om mastitis te voorkomen.
Bron: GD