Familie Van der Horst heeft al meer dan 20 jaar ervaring met het melken met Fullwood-melkrobots. Momenteel heeft de melkveehouder 4 melkrobots in gebruik. ''Bij de aanschaf van de robots hebben we uit zakelijk oogpunt gekozen voor Fullwood. Emoties speelden hier verder geen rol bij."
Familie Van der Horst (Cothen, Utrecht) heeft jarenlange ervaring met het melken met een automatisch melksysteem. De melkveehouders hebben aan de ontwikkeling van de Fullwood-melkrobot een grote bijdrage geleverd alszijnde een proefbedrijf. Willem van der Horst (43) vertelt: "Vader Ko liet in 1997 hier de eerste melkrobot installeren. Binnen het jaar volgde er een tweede."
Combinatie van werkzaamheden
Het was voor Willem na zijn studietijd geen volle garantie dat hij met het ouderlijk bedrijf verder zou gaan. Eerst werkte hij voor een mengvoerfabrikant in Duitsland. Hierbij lag zijn focus voornamelijk op de varkenshouderij. "Ik begon eerst in de buitendienst. Vervolgens groeide ik door tot verkoopleider en uiteindelijk kwam ik in het management terecht." Tijdens zijn loopbaan combineerde Willem lange tijd zijn functie met de werkzaamheden op het ouderlijk thuisbedrijf. Echter bleek deze combinatie in praktijk lastig te combineren en vol te houden. In 2004 kwam toen uiteindelijk het punt dat Willem een keuze maakte en koos om het ouderlijk melkveebedrijf over te nemen.
Sinds Willem de nieuwe eigenaar is, is het bedrijf gegroeid. In 2007 verscheen er een nieuwe stal waar 3 Fullwood-melkrobots werden geplaatst. In 2015 volgde op deze stal een verlenging. Tegelijkertijd werden de melkrobots uit 2007 vervangen. Hierbij werd ook het proefmodel van de M2erlin vervangen door een nieuwe uitvoering. Doordat de stal werd verlengd zijn de robots op een centrale plaats in de stal geplaatst. "In het begin stonden de robots voor in de stal", geeft Willem aan. Inmiddels werkt hij alweer met de derde generatie Fullwood-melkrobot.
Zakelijk ingesteld
Hoewel van der Horst ruime een jarenlange ervaring had met Fullwood was het geen automatische keuze om in 2015 opnieuw voor 4 M2erlins te gaan kiezen. Aangezien de melkveehouder zakelijk is ingesteld, stuurt hij zijn bedrijf op rendement. "Als proefbedrijf hadden we ons ten alle tijde flexibel opgesteld. We deden met alles mee. Toen echter de keuze voor vier nieuwe melkrobots kwam, speelden zaken als de geschiedenis en emoties geen rol. Beslissingen op dit soort zaken met men vanuit het zakelijk standpunt benaderen en maken."
Uiteindelijk gaf voor van der Horst het financiële plaatje de doorslag. Bovendien had hij de volste vertrouwen in de M2erin-melkrobot. De melkveehouder heeft vrijwel alleen maar positieve ervaringen met deze vier robots. Het vertrouwen dat hij in de melkrobots had, betaalt zichzelf weer uit. "Het is perfect. De robots draaien nagenoeg storingsvrij. Het melken verloopt prima, ik heb er niets op aan te merken. En daarnaast; het touchscreen werkt uitstekend."
Vrij koeverkeer
In stal is veel aandacht besteedt aan het koeverkeer. De koeien op het bedrijf hebben veel ruimte om zich heen om gemakkelijk van en naar de robots toe te komen. Achter de melkrobots zijn twee grote strohokken geplaatst voor af te kalven dieren en attentiekoeien. Naast de strohokken is er ook een ruimte gecreeërd voor de drogen koeien. "Als een koe heeft gekalfd, gaat ze door de melkrobot en vervolgens kan ik de biest aan het kalf geven. De looplijnen in de stal zijn kort en dat werkt efficiënt", geeft Willem aan.
"In mei van dit jaar is de productie voor het eerst over de 40 liter per dag gegaan"
Een groot voordeel van de melkrobot zijn de verschillende in- en uitgangen. Separatiekoeien lopen via de achterzijde de robot in en gaan er aan de voorkant weer uit. De overige melkkoeien komen zijwaarts binnen en verdwijnen ook weer zijwaarts terug in de koppel. Gemiddeld worden de robots 10 keer per dag door de koeien bezocht. Dankzij de fosfaatwetgeving heeft ook van der Horst het ondereind van de veestapel afgestoten. Bovendien houdt hij er een strenge selectieprocedure op na. Er wordt streng in de veestapel geselecteerd en alleen de beste vaarzen worden aangehouden. Hierdoor is de gemiddelde productie ook flink omhoog gegaan. "Sinds oktober 2017 melken wij 37 tot 39 liter op een dag. En in mei van dit jaar is de productie voor het eerst over de 40 liter per dag gegaan". Van der Horst levert zijn melk aan de coöperatie DeltaMilk.
Bron: Mewitec