De huidige berekening van de productiekosten in Duitsland toont aan dat slechts 85% van de productiekosten werden gedekt in oktober 2018. Dit is een lichte verbetering van 5% ten opzichte van de cijfers van juli; in januari 2018 bedroeg de kostendekking nog steeds 88%.
De kwartaalcijfers voor Duitsland, gepubliceerd door het Bureau voor de landbouweconomie en plattelandsontwikkeling (BAL), bevestigen dat de kloof tussen melkprijzen en productiekosten steeds groter wordt. De productiekosten bedroegen 42,92 cent / kg in oktober 2018 en waren iets lager dan in juli. De melkprijzen af boerderij waren echter niet voldoende om de productiekosten te dekken. In oktober 2018 ontvingen melkproducenten 36,37 ct / kg.
Erwin Schöpges, melkveehouder uit Oost-België en voorzitter van de European Milk Board (EMB) ziet geen convergentie van melkprijzen en productiekosten in de komende maanden. "We verwachten deze winter hogere voerkosten, omdat melkproducenten in Duitsland en andere landen door de droogte in de zomer lagere voedermiddelen beschikbaar zullen hebben." Met het oog op deze cijfers voor Duitse melkproducenten, roept de EMB de Duitse regering op haar verantwoordelijkheid op landbouwgebied te nemen. Het moet een verantwoordelijk EU-melkbeleid ondersteunen dat landbouwers in staat stelt voldoende inkomen uit hun productie te halen. Het is vooral belangrijk om jonge boeren perspectieven te bieden en hen in staat te stellen familiebedrijven over te nemen.
|
|
Prijs-kostenratio (tekort)
De prijs-kostenratio illustreert in welke mate de melkprijzen de productiekosten dekken. In oktober 2018 hebben producenten slechts 85% van hun productiekosten teruggevorderd van de melkprijs; het tekort was dus 15%. Hier ziet u het kostentekort sinds 2009.
Milk Marker Index (MMI)
De Milk Marker Index vertegenwoordigt de evolutie van de melkproductiekosten. In oktober 2018 bedroeg de MMI 104, dwz de productiekosten voor Duitse melkveehouders waren met 4% gestegen ten opzichte van het referentiejaar 2010 (2010 = 100).
Hier zie je de evolutie van de Milk Marker Index in de tijd.
Studie over melkproductiekosten in zes belangrijke melkproducerende landen
Kostenberekeningen worden regelmatig uitgevoerd in Duitsland, maar ook in vijf andere landen. Ze laten ook duidelijk zien dat melkproducenten geen betaalde prijzen ontvangen.
Nieuw: de berekeningen van de melkproductiekosten in België, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg en Nederland voor 2017 zijn nu beschikbaar. Je kunt de studie hier en de figuren in één oogopslag vinden in een korte video .
Een chronisch tekort tussen productiekosten en melkprijzen – Wat is de oplossing?
De European Milk Board promoot een juridisch verankerd crisisinstrument om het chronische kostenverlies tegen te gaan. Het Market Responsibility Program (MRP) observeert en reageert op marktsignalen door de productie op elkaar af te stemmen.
Bron: European Milk Board (EMB)