Expertisecentrum Aeres Tech in Ede (Gld.) gaat vanaf 1 september 2022 trainingen verzorgen op het gebied van melkwinningstechniek. Na het succesvol afronden van de training en examens behaalt de student de KOM-certificering.
De nieuwe training ‘gecertificeerd monteur melkwinningstechniek’ is bedoeld voor monteurs die (sinds kort) werkzaam zijn bij fabrikanten en dealerbedrijven van melkinstallaties. Tijdens de training krijgt de student onder meer les over de koe, het melkproces en het onderhoud, doormeten en reinigen van melkinstallaties.
Twaalfdaagse training melkwinningstechniek
Ron Houweling, trainer van Aeres Tech, legt uit: “De student gaat twee dagen per week naar school en de overige dagen werkt hij bij een dealerbedrijf of fabrikant. Hetgeen wat de student tijdens de trainingen leert, kan hij dus direct toepassen in de praktijk.”
De training duurt in totaal 12 dagen. Na acht weken sluit de student de training af met een theorie- en praktijkexamen. Na het succesvol afronden van de examens behaalt de student het KOM-certificaat en mag hij kwaliteitscontroles uitvoeren aan alle melkinstallaties.
Mobiele melkinstallatie
De training bestaat uit theorie- en praktijklessen en is toegespitst op de installaties van alle grote merken, zoals DeLaval, Lely, GEA, Fullwood, SAC en BouMatic. Een groot deel van de theorielessen vindt plaats via e-learning, waarbij de lesstof digitaal en op interactieve wijze wordt voorgeschoteld. De praktijklessen vinden plaats bij Aeres Tech in Ede (Gld.).
“In onze trainingsruimte staat een lesmodel waarop melkeenheden van verschillende fabrikanten zijn opgebouwd. Met dit lesmodel kunnen de studenten metingen uitvoeren , storingen en mankementen opsporen. Naast de praktijklessen bezoeken de studenten verschillende melkveebedrijven in de omgeving van Ede. Op deze bedrijven bekijken we de verschillende melksystemen inclusief alle melkrobotsystemen en voeren de studenten opdrachten uit”, aldus Houweling.
KOM-certificering
Het opleiden van monteurs in de melkwinningstechniek werd voorheen uitgevoerd door Stichting KOM (Kwaliteitszorg Onderhoud Melkinstallaties). Stichting KOM is echter per 1 juli 2021 overgenomen door kwaliteitsborger Qlip. In samenspraak met branchevereniging Fedecom is besloten om de opleiding over te dragen aan Aeres Tech. De examinering wordt wel uitgevoerd door KOM.
Bij de overname van de opleiding is besloten om de training in een nieuw jasje te steken. Hiervoor heeft een werkgroep, aangesteld door de Fedecom, bestaande uit vakmensen uit de branche, KOM en Aeres Tech, nieuwe leerdoelen en exameneisen opgesteld. Dit alles onder begeleiding van een onderwijskundige. Parallel hieraan heeft Aeres Tech nieuw lesmateriaal en -modellen ontwikkeld.
De eerste trainingen ‘gecertificeerd monteur melkwinningstechniek’ starten begin september 2022. De maximale groepsgrootte is 10 studenten.
Bron: Fedecom