De prijsindex af boerderij is in november 2021 geëindigd op 119 punten, 9 procent hoger dan twee maanden eerder en 23 procent hoger dan het jaar ervoor. De aantrekkende wereldvraag na de coronabeperkingen en hoge energieprijzen stuwen voedselgrondstofprijzen in 2021 omhoog.
De consumentenprijsindex van zuivel is in november 2021 op 115 punten (2015 =100) geëindigd, 1,5 procent hoger dan in september. De producentenprijsindex voor zuivel staat op 127 punten, ook 1,5 procent hoger dan in september. Beide indices hebben in november 2021 nieuwe recordhoogten bereikt.
Prijsontwikkelingen
De producentenprijsindex voor zuivel (PPI) is na een recordhoogte in september 2021 alleen maar hoger geklommen. In november van dat jaar is de PPI op 127 punten uitgekomen. Dat betekent een stijging van 9 punten (8 procent) in een jaar. De prijsstijging van Nederlandse zuivelproducten op de Nederlandse markt is vanaf november van het voorgaande jaar sterker dan op de buitenlandse markt. De prijsindex af boerderij is in november 2021 uitgekomen op 119 punten.
In een jaar tijd zijn de melkprijzen af boerderij met 22 punten (23 procent) gestegen met nauwelijks fluctuatie. De ontwikkelingen in het najaar zijn een normale seizoenstrend. In de periode ervoor is dat niet het geval. In het najaar en winter daalt het aanbod en gaan de prijzen omhoog. In het voorjaar worden doorgaans prijsdalingen verwacht door een hoger aanbod van rauwe melk richting de zomer. Het jaargemiddelde van de prijsindex af boerderij ligt in november 2021 8 procent boven het gemiddelde prijsniveau van dezelfde periode in 2020, maar is vergelijkbaar met het niveau in de jaren 2018 en 2019.
Wat betaalt de consument?
De consumentenprijsindex (CPI) van zuivel is in november 2021 geëindigd op 115 punten (2015=100), 1,5 procent hoger dan in september en een recordniveau. Ook de afzonderlijke zuivelproducten als verse melk, yoghurt, kaas en kwark laten prijsstijgingen zien. Ook het jaargemiddelde van de zuivelprijzen is in november 2021 hoger dan voorgaande jaren in dezelfde maand.
Wereldzuivelmarkt
Vanaf de eerste maanden van 2020 hebben veel landen ingrijpende maatregelen genomen ter voorkoming van de verspreiding van het coronavirus. Deze maatregelen hadden een grote impact op de wereldzuivelmarkt. In Nederland daalde de afzet van zuivel naar de foodservicesector flink door een gedeeltelijke sluiting van de horeca. Tegelijkertijd was er een hogere afzet van producten via de retail.
De coronacrisis brak uit in de periode dat de wereldzuivelmarkt relatief gunstig leek te zijn voor de zuivelproducerende landen. Vanaf 2017 was de stijging van de mondiale vraag groter dan het aanbod. In de loop van 2021 zijn de voedselgrondstofprijzen op de wereldmarkten gaan stijgen. Veel landen hebben de coronamaatregelen voor een deel teruggedraaid. Landen zijn hun voedselvoorraden weer gaan aanvullen. Een andere reden voor duurdere voedselgrondstoffen zijn de stijgingen van prijzen van energie voor productie en transport. De langetermijnverwachting in de Europese Unie is, aansluitend op de OECD en FAO (Agriculture Outlook), dat de zuivelmarkt in de komende jaren zal groeien en dat de EU bijna 30 procent van de toenemende wereldvraag voor haar rekening zal nemen.
Bron: Agrimatie