Alleen een verandering van het systeem kan de melkmarkt stabiliseren. Halfslachtige oplossingen geven geen verbetering en leiden af van het werkelijke probleem.
Overal in Europa laaien protesten van melkveehouders op. Of het nu in Frankrijk, Spanje, België, Portugal of Duitsland is – overal dwingen extreem lage melkprijzen die deels beneden de 25 cent liggen, de melkveehouders de straat op.
De onhoudbare situatie is veroorzaakt door een zuivelbeleid dat is gericht op export en overproductie. Sieta van Keimpema, vicepresident van de European Milk Board (EMB), daarover: "Het huidige systeem en beleid heeft gefaald en trekt de melkveehouderij de afgrond in".
Wie als tegenoffensief tegen dit mislukte beleid van ongebreidelde uitbreiding van het melkvolume alleen halfbakken concepten inzet, zal de misère in de melkveehouderij niet verhelpen, maar slechts kortstondig de melkveehouders en de maatschappij met een schijnoplossing misleiden. Tot deze halfslachtige voorstellen behoren onder meer het verhogen van de interventieprijs zonder gelijktijdige volumevermindering, twijfelachtige prijsafspraken en weinig realistische export strategieën.
Wat is het probleem?
Waarom kan geen kostdekkende prijs uit de markt worden gehaald, zodat de melkveehouder kan overleven en ook nog kan investeren in de toekomstige sector? De hoeveelheid geproduceerde melk overstijgt de vraag. En een te groot overschot drukt de melkprijs steeds verder naar beneden. "Dat geldt voor alle EU landen", aldus Sieta van Keimpema. De schuld geven aan individuele landen of melkveehouders is niet fair, want iedereen kampt met dezelfde problemen". Degenen die deze beschuldigingstrategie voeren, leiden alleen maar af van de werkelijke problemen en tonen daarmee aan hoe weinig hun gelegen ligt aan een serieuze oplossing.
Wat is de oplossing?
Als teveel melk de prijs bederft, moet aan het EU- productievolume wat gedaan worden om de in hun bestaan bedreigde melkveehouders in EU tegemoet te komen. Een beperking van de hoeveelheid neemt de druk van de markt en geeft hogere prijzen. Omdat melkproducenten niet individueel hun productie imkrimpen, moet dit collectief via een crisisinstrument als Markt Verantwoordelijk Programma (MVP) plaats vinden. Pas dan is gegarandeerd dat de reductie eerlijk over de producenten verdeeld wordt. Uiteindelijk profiteert dan elke producent van de daarmee bereikte gestegen prijzen.
Wat levert niets op en leidt af van het werkelijke probleem?
Door de prijs kunstmatig te ondersteunen wordt de productie alleen maar aangezwengeld en verergert de situatie. Daarom zijn voorstellen zoals het verhogen van de interventieprijs zonder een gelijktijdige beperking van het volume, contraproductief. Ook het enkel inzetten op export en andere markten overspoelen helpt niets. Ook daar is al veel melk en de daarmee verbonden prijzenslag verlaagt de prijs voor iedereen. Verdere overproductie uit de EU versterkt de neergaande prijsspiraal nog extra. ”Wanneer het probleem niet verdwijnt, blijft er maar één ding over: De EU moet haar huiswerk doen en het huidige systeem hervormen zodat de problemen langdurig verholpen worden”, vat Sieta van Keimpema de eisen van de EMB samen.
Overigens stellen ook eenmalige acties weinig voor zoals nu in Frankrijk waarbij de prijsverhoging van onder de 30 cent per liter naar 34 cent per liter melk overeengekomen is.
Alleen als de EU-Commissie, de Raad en het Europese Parlement een crisismechanisme installeren, waarbij het volume aandacht heeft, kan een marktsituatie ontstaan die het mogelijk maakt de producenten een faire prijs uit te betalen. De voor 7 september bijeengeroepen speciale zitting van de EU-landbouwraad voor de melkprijscrisis moet hier al belangrijke signalen afgeven en lange termijn oplossingen aandragen.
Meer over het crisisinstrument voor de melkmarkt ( MVP) kunt u lezen op de website van de EMB.
Meer informatie
EMB
Bahnhofstrabe 31
59065 Hamm, Duitsland
T.: +49 2381 4360495
E.: office@europeanmilkboard.org
W.: www.europeanmilkboard.org