Prioriteit één: De sector draaiend houden. Voor de vakgroep melkveehouderij is het zeer belangrijk dat de hele melkveehouderijsector kan blijven draaien.
Dit betekent dat aanvoer van bijv. voer door kan lopen, dat personeel en onder andere dierenartsen op het erf kunnen blijven komen, en dat de melk opgehaald en verwerkt kan worden. Samen met andere partijen in de keten zetten we ons hiervoor in. Daarnaast denken we gezamenlijk na over scenario’s: wat als er wel ergens iets stil komt te staan? Hoe zorgen we dat we dit gezamenlijk oplossen en solidair blijven? Waar hebben we hulp nodig van de overheid?
Inzet in relatie tot melkprijzen
De vakgroep maakt zich zorgen over de daling van de zuivelprijzen, en de (verwachte) daling van de melkprijs. Als de melkprijs langere tijd op een laag niveau komt dan is dit zeer zorgelijk voor melkveehouders, die vaak toch al niet veel reserves hebben. We zetten ons daarom op Europees niveau in om maatregelen te kunnen nemen om de melkprijs te stabiliseren, zoals marktinterventies voor boter en magere melkpoeder en vrijwillige en tijdelijke productiebeperking. Marktinterventies voor zuivelproducten verlagen het aanbod en kunnen zo de zuivelprijzen, en daarmee de melkprijzen, stabiliseren. Vrijwillige productiebeperking is een optie die de vakgroep open wil houden als dit echt noodzakelijk is, en mits hier een afdoende vergoeding voor onze leden tegenover staat. Ook zetten we ons op Europees niveau in voor particuliere opslag.
Overige financiële inzet
Deze crisis heeft gevolgen voor alle ondernemers, zeker in de land- en tuinbouw. Samen met de andere sectoren heeft de vakgroep daarom ingezet op verschillende maatregelen, zoals uitstel van betaling voor belastingen, aflossing en rente bij de bank en ODE-heffing. Ook denken we na over variabel afschrijven op investeringen voor 2020 en 2021. Dit kan voor een deel van de leden helpen, net als in de kredietcrisis van vorig decennium. Daarnaast pleit LTO Nederland voor het sneller uitbetalen van de betalingsrechten van het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GLB). Minister Schouten heeft vorige week aangegeven hiermee vanaf 1 juli te willen starten en vraagt daarvoor toestemming van de Europese Commissie.
We zien nu al dat melkprijzen, kalverprijzen en vleesprijzen dalen in verband met verminderde export en afzet. Ook de afzet van kalveren verloopt zeer problematisch waardoor de doorstroom in die sector stokt. De afspraak is dat Nederlandse kalveren, mits ze voldoen aan de voorwaarden, ten allen tijde worden opgehaald.
Mocht u verminderde inkomsten of hogere kosten hebben, dan is het belangrijk om deze zo goed mogelijk te documenteren. Als er regelingen worden getroffen voor het compenseren van schade dan is het belangrijk om dit goed te onderbouwen. Hier vindt u daarvoor een aantal tips.
Heeft u een multifunctioneel bedrijf? Kijk dan ook op de pagina speciaal voor multifunctionele landbouw wat de inzet is van LTO Nederland.
Noodplan opstellen
Als je als ondernemer wordt getroffen door het coronavirus en tijdelijk niet in staat bent om de taken binnen het bedrijf uit te voeren, is het belangrijk dat iemand anders deze taken op zich kan nemen. Een noodplan kan daar een handig hulpmiddel bij zijn. LTO Nederland heeft een formulier ontwikkeld dat ondernemers daarbij kan helpen. Met een noodplan zijn ondernemers en vervangend personeel voorbereid voor het geval de ondernemer ziek wordt. Het noodplan geeft een overzicht van belangrijke aanspreekpunten, gebruiksaanwijzingen voor geautomatiseerde machines, checklists en een weekplanning.
Langere termijn
Het is nog niet duidelijk hoe lang deze situatie blijft bestaan en wat de gevolgen zullen zijn voor de langere termijn. Zo horen we signalen over schaarste van bijv. onderdelen voor machines in verband met stilvallen van fabrieken. We houden dit nauwlettend in de gaten.
Bron: LTO Noord