De melkprijs in de Europese Unie wordt gevormd op de internationale markt op basis van vraag en aanbod. Sinds de hervorming van het landbouwbeleid is de melkprijs in de Europese Unie meer dan ooit gerelateerd aan de ontwikkelingen op de wereldmarkt. Hevige prijsschommelingen zijn daar bij onontkoombaar.
Het is de verantwoordelijkheid van individuele ondernemers, melkveehouders en zuivelverwerkers, om de risico’s die prijsschommelingen met zich meebrengen te managen. Een vrijwillige productiebeperking in de Europese Unie, waartoe de Raad van Landbouwministers gisteren de mogelijkheid heeft gegeven, is daarbij weinig effectief vanwege de sterke relatie met de wereldmarkt.
De Nederlandse Zuivel Organisatie is positief over het besluit van de Raad om meer boter en mager melkpoeder voor een langere periode uit de markt te nemen.
Andere mogelijkheden die de marktsituatie kunnen verbeteren zijn volgens de NZO het verder verbeteren van de transparantie van de EU-zuivelmarkt, het strategisch versterken van de exportmogelijkheden via handelsakkoorden met derde landen en het wegnemen van handelsbarrières.
Bron: Nederlandse Zuivel Organisatie