De melkaanvoer van de leden-melkveehouders daalde in het eerste halfjaar van 2022 met 4,6 procent tot 4,8 miljard kilo ten opzichte van de eerste helft van 2021. Dit als gevolg van een daling van het ledental, mindere kwaliteit van het kuilgras en hogere voerkosten.
Melkprijs 37,8 procent gestegen
De melkprijs voor de leden-melkveehouders over het eerste halfjaar van 2022 steeg met 37,8 procent naar 51,33 euro exclusief btw per 100 kilo melk ten opzichte van de eerste helft van 2021 (37,25 euro). Deze stijging is onder meer veroorzaakt door een stijging van de basiszuivelprijzen als gevolg van de toegenomen marktvraag. De biologische melkprijs bedroeg 57,31 euro exclusief btw per 100 kilo melk en is daarmee hoger dan de eerste helft van 2021 toen deze uitkwam op 49,16 euro.
Interim-uitkering
Gezien de grote onzekerheden omtrent marktontwikkelingen in de tweede helft van het jaar is besloten geen interim pro forma contante nabetaling uit te keren aan de leden-melkveehouders. Uitkering van een contante nabetaling zal daarom plaatsvinden op basis van de definitieve 2022 resultaten.
Vooruitzichten
De vooruitzichten voor de tweede helft van het jaar zijn onzeker als gevolg van de oorlog in Oekraïne, de coronapandemie, kostenstijgingen – waaronder de kosten voor energie, brandstof, transport en grondstoffen – en algemene verstoringen in het internationale productie- en handelsverkeer. Een kentering van basiszuivelprijzen kan significante impact hebben op het resultaat. FrieslandCampina blijft onderzoeken hoe het zijn productienetwerk verder kan optimaliseren. In verband met de vele onzekerheden geeft FrieslandCampina geen winstverwachting voor 2022 af en wordt er ook geen uitspraak gedaan over de toekomstige ontwikkeling van de melkprijzen.
Bron: FrieslandCampina