Een flesje wijn voor nog geen 3 euro, een bosje bloemen in de supermarkt voor 2,50 euro, koffie voor minder dan 4 euro per kilo en dit maal onderzoek naar de prijs van melk. In het KRO-NCRV programma De prijsknaller op NPO 3 gaan Ersin Kiris en Eva Cleven op zoek naar de werkelijke kosten achter producten die voor bodemprijzen worden verkocht.
In de aflevering van aanstaande vrijdag staat de werkelijke prijs van melk centraal.
Waarom is melk zo goedkoop?
Het is zowat de goedkoopste drank in de supermarkt. Melk. Zelfs mineraalwater is vaak duurder. Maar hoe is het mogelijk dat we een liter melk kunnen kopen voor minder dan een euro? Eva en Ersin onderzoeken de zuivelindustrie. Ze ontdekken hoe het Nederlandse landschap ingrijpend is veranderd door de druk om steeds goedkoper te produceren.
Zo laag mogelijke consumentenprijs heeft invloed op natuur
Boeren zijn massaal overgegaan op het zaaien van efficiënte grassoorten waar geen plek is voor kruiden en andere gewassen in de wei. Alles om zoveel mogelijk melk uit de koeien te krijgen. Meer melk voor de boer, lagere prijzen voor de consument, maar de natuur en biodiversiteit staan daardoor flink onder druk.
De prijsknaller
Met De prijsknaller wil KRO-NCRV onderzoeken of de lage prijzen die we betalen in de winkel wel de werkelijke maatschappelijke kosten weergeven. En of er misschien eerlijkere en duurzamere alternatieven zijn voor laagste prijsgaranties en andere prijsknallers. Want wie betaalt nu de echte prijs voor onze continue wens naar goedkope producten? Wie betaalt onderaan de streep de uiteindelijke rekening?
De prijsknaller, vrijdag 25 maart bij KRO-NCRV om 20.25 uur op NPO 3