De melkaanvoer in Duitsland bedroeg in 2020 ongeveer 32,6 miljoen ton rauwe melk, een stijging van slechts 0,1 procent ten opzichte van het niveau van 2019. Het volume lag in de tweede helft van het jaar vrijwel constant onder dat van 2019, na enkele forse stijgingen in de eerste maanden. De productie van kaas is ook fors gestegen.
Duitse melkprijzen
Volgens de ZMB (Zentrale Milchmarkt Berichterstattung) 2020 was de gemiddelde melkproducentenprijs in Duitsland voor conventionele koemelk 32,90 cent/kg (met 4,0 procent vet, 3,4 procent eiwit). Dat is 0,8 cent/kg minder dan een jaar eerder. De dalende trend van consumptiemelk stopte en de productie van boter en mager melkpoeder steeg licht.
Productie en consumptie van kaas
De kaasproductie in Duitsland is met 2,5 procent ofwel 59.400 ton gestegen en bereikte met 2,45 miljoen ton een nieuw record. De groei deed zich voor in de gehele breedte van de kaasmarkt. De productie van mozzarella steeg het meest maar ook zachte kazen en kazen met een hoog vetgehalte werden meer geproduceerd. Gemiddeld at elke Duitser 25,4 kg kaas in 2020. Met een jaaromzet van circa 27 miljard euro is de zuivelindustrie het grootste segment van de Duitse voedingsmiddelenindustrie.
Dit betreft een deel van een artikel uit het vakblad Melkveebedrijf. Meer van dit?