Melkveehouders hebben een minder jaar achter de rug. De melkprijs is fors gedaald als gevolg van onbalans tussen vraag en aanbod. Voor 2016 verwachten wij een verdere toename van de productie, maar door aantrekkende vraag zal de prijs richting het einde van 2016 gaan herstellen.
Vrije val melkprijs komt ten einde
De stijging van de melkprijs, die sinds 2010 in de lift zit, is in 2015 ten einde gekomen. Met een gemiddelde prijsdaling van 17 procent is bij de meeste melkveehouders het realiteitsbesef gekomen dat prijsstijgingen worden gevolgd door prijsdalingen. De gemiddelde prijs die melkveehouders de afgelopen vijf jaar voor hun melk ontvingen bedraagt ruim 39 euro per 100 kg. Voor 2016 verwachten wij een stabiele prijs, met een opwaarts potentieel richting het einde van het jaar.
Chinese zuivelimport neemt weer toe
De reden voor de prijsval is veroorzaakt door onbalans op de mondiale zuivelmarkt. De productie is wereldwijd toegenomen in alle voor zuivel belangrijke gebieden. Oceanië (+0,5 procent), VS (+1,5 procent) en de EU (+2 procent). In Nederland steeg het volume met ruim 6,5 procent. Daarnaast nam de vraag naar producten af in de belangrijkste groeimarkt China en ook Rusland bleef wederom van de markt. De productie lijkt in 2016 wereldwijd minder fors te gaan groeien. Daarnaast zien we de Chinese zuivelimport weer wat aantrekken. In januari nam de import van zuivelproducten met 45 procent toe.
60 procent melkveehouders heeft negatieve kasstroom
Door de prijsdruk enerzijds en hoge kosten anderzijds is de druk op het rendement van de melkveehouder toegenomen. De opbrengsten daalden in 2015 gemiddeld met ruim 8 procent, een mindere daling dan de melkprijs hetgeen valt te verklaren door de forse productietoename. De kosten bleven nagenoeg gelijk. Dit heeft geleidt tot liquiditeitsspanningen. Uit berekeningen van het LEI blijkt dat 60 procent van de melkveehouders een negatieve kasstroom had in 2015. Echter bij de grootste groep daarvan (ruim 90 procent) was dit met beperkte maatregelen op te lossen. In 2016 blijft de druk aanwezig als gevolg van de lage opbrengstprijzen.
Bron: ABN AMRO