In het tanklokaal van melkveebedrijf ‘De Oosterhof’ van Willem en Gerard Scholten zorgt een nieuwe RemonControler Boerderijboiler sinds afgelopen zomer voor het warme water. “Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Daar past zo’n energiezuinig apparaat perfect in”, vertelt Gerard.
De broers Willem en Gerard Scholten schaften de boiler aan omdat de oude aan vervanging toe was. “Hij haalde de eindtemperatuur die nodig is voor het spoelen van de melkmachine niet meer. Dat zou vroeg of laat problemen gaan geven”, vertelt Gerard. Op problemen zit geen enkele melkveehouder te wachten en zeker Willem en Gerard niet. Zij runnen in het Overijsselse Ambt Delden een veelzijdig bedrijf. Ze houden zo’n 140 koeien met bijbehorend jongvee, zijn actief met de fokkerij, houden veertig stuks vleesvee en een kleine veertig vleesvarkens. Een IT-onderneming, minicamping en een handel in verf geven de onderneming nog meer kleur. Met zoveel activiteiten moet alles wel probleemloos draaien.
Bekende naam
De broers kwamen al snel bij Remon uit als leverancier voor de nieuwe boiler. “Wij kenden Remon al vanwege de bronwaterinstallatie die we via hen hebben”, vertelt Gerard. “Een betrouwbare naam als het om water gaat.” Remon heeft een breed assortiment boerderijboilers, met elk hun eigen specificaties. Uiteindelijk was het Willem die de knoop doorhakte over het type dat het moest worden. Hij koos voor het nieuwste: de RemonControler® Boerderijboiler AGRI HR ENERGY type Duovat 400 liter RVS.
Duurzaamheid belangrijk
Verduurzaming was voor de veehouders een belangrijke reden om te kiezen voor de RemonControler. Via dertig heatpipes op het dak wordt het boilerwater door de zon voorverwarmd tot zestig graden Celsius. Alleen het laatste stukje tot 85 graden wordt verwarmd via gas. Dit gebeurt alleen op het moment dat dit nodig is, bijvoorbeeld voor het spoelen van de melkinstallatie of het reinigen van de tank.
Doordat er gebruik wordt gemaakt van zonnewarmte en omdat de temperatuur niet continu op 85 graden hoeft te worden gehouden, is de boiler extreem energiezuinig. “Goed voor de portemonnee op korte termijn, want dit scheelt flink in de energierekening. Maar ik verwacht dat op de langere termijn het verkleinen van de CO2-footprint ook een positief effect geeft op de melkprijs”, vertelt Gerard, die in de praktijk ook merkt dat duurzaamheid goed is voor het imago van de veehouderij. “We krijgen hier vanwege onze nevenactiviteiten veel mensen van buiten de sector op het erf. Bezoekers zien de heatpipes op het dak liggen en willen dan weten waar deze voor zijn. Je merkt dan dat mensen het waarderen, als we vertellen dat we hiermee werken aan een stuk verduurzaming.”
RemonControler Boiler geeft veel informatie
Op de boiler valt het grote kleurentouchscreen op. Dit screen biedt een schat aan informatie. Zo is te zien wat de actuele watertemperatuur is, het actuele verbruik, bij welke watertemperatuur de boiler moet gaan verwarmen en bij welke temperatuur het opwarmen moet stoppen. De melkveehouder kan precies teruglezen hoeveel heet water of tapwater wanneer is gebruikt. Via het screen is het mogelijk de boiler optimaal in te stellen en kunnen storingen gesignaleerd en opgelost worden. Bij complexe storingen kunnen specialisten van Remon op afstand inloggen. Zo mogelijk lossen ze het probleem dan direct op. De RemonControler kan ook worden gekoppeld aan een smartphone, tablet of PC, waardoor u als melkveehouder vanachter de keukentafel de boiler kunt instellen en beheren.
Gerard geeft aan dat hij dit een goede toegevoegde waarde vindt, maar er nog niet echt gebruik van heeft gemaakt. “Het is belangrijk dat je de boiler makkelijk kunt instellen en informatie voorhanden hebt op het moment dat je het nodig hebt. Dat je een signaal krijgt op het moment dat er iets mis is en niet later een keer, als het kiemgetal niet goed blijkt te zijn. Maar we hebben sinds de installatie eigenlijk weinig aandacht meer aan de boiler hoeven te besteden. De boiler is destijds geïnstalleerd en ingesteld. Sinds die tijd doet hij zijn werk prima. Het is een stille kracht. Dat is het teken dat het goed is.”
Breed georiënteerd
Melkveehouderij De Oosterhof is een bedrijf met historie, maar de tijd staat er zeker niet stil. Willem en Gerard maken graag gebruik van moderne technische snufjes, zoals de RemonControler, maar spelen ook in op maatschappelijke ontwikkelingen. Een voorbeeld daarvan zijn de korte ketens tussen de producent en de consument. In de stal loopt bijvoorbeeld een koppel Jerseys, waarvan de melk apart wordt opgeslagen en naar een kaasmaker in de buurt gaat. Deze kaas wordt lokaal verkocht. De wei komt weer terug op de boerderij en gaat naar de vleesvarkens, die uiteindelijk naar een lokale slager gaan. In de jongveestal, waar ook prachtig fokmateriaal rondloopt, loopt een koppel brandrode runderen, die ook via de lokale slager bij de consument komen. Zo houden de broers korte lijntjes met de consument, die sowieso de weg naar het bedrijf wel weet te vinden.
Een belangrijke tweede tak op het bedrijf is namelijk de IT-onderneming die in de boerderij is gehuisvest. Voor aankoop van nieuwe en gebruikte computers en reparatie weten mensen uit de wijde omgeving Gerard te vinden. Trots laat hij de oude wachtruimte in de boerderij zien, die is verbouwd tot computerzaak. Via een groot raam in de winkel kijk je zo de ligboxenstal in. “Mensen vinden het bij ons vaak niet erg als ze even moeten wachten. Zeker mensen uit de stad vinden het mooi om zo kort bij de koeien te staan. Nadeel is alleen dat je zo’n raam regelmatig moet wassen, want de koeien doen niet hun best om het raam schoon te houden”, besluit hij. Warm water daarvoor is dankzij de nieuwe Remon-boiler geen probleem.
Tekst en beeld: Gerben Hofman
Remon contactformulier
Meer weten? Vul uw gegevens in en wij nemen contact met u op.