In de ruwvoerwinning en bij het voeren op het bedrijf van Minne Jansma in Tersoal (Friesland) heeft de Schuitemaker Rapide 75 een onmisbare rol. De melkveehouder haalt met de Rapide vers gras, kuilt er mee in en voert al het ruwvoer ermee. Hij is heel content met de multifunctionaliteit van de Rapide. “De wagen staat bij ons praktisch nooit stil.”
Minne Jansma houdt in het Friese Tersoal 240 melk- en kalfkoeien en 120 stuks jongvee. Het bedrijf zit sinds 2007 op de huidige plek. Daarvoor was het zo’n 500 meter verderop gevestigd, dicht tegen het dorp aan. De melkveehouder kon er op de nieuwe plek 38 hectare bij pachten. Er werd een nieuwe stal bij gebouwd, die in 2019 nog eens werd uitgebreid. Het bedrijf groeide elk jaar wel wat en het totale areaal beslaat nu 116 hectare, waarvan 10 hectare beheersland met twee plasdrassen in het kader van weidevogelbeheer. Alle percelen zijn grasland. “Voor mais is de kleigrond waarop wij zitten niet geschikt”, vertelt Jansma.
Vers gras voeren drukt voerkosten
Om het gras zo goed mogelijk te benutten, start Jansma jaarlijks zo vroeg mogelijk, doorgaans is dit eind maart, met weiden. Ongeveer een week later begint hij met stalvoeren. Daar gaat hij zo lang mogelijk mee door, meestal tot ongeveer 1 december. De combinatie weiden en stalvoeren hanteert hij sinds 2018. “Dit is het beste systeem dat bij ons past voor zoveel mogelijk rendement van je gras en voor de laagste kostprijs. Zodra ik begin met stalvoeren, zakken mijn voerkosten per liter melk met drie tot vijf cent. Bij twee miljoen liter melk is dat minimaal 60.000 euro”, rekent de melkveehouder voor.
Voor het stalvoeren gebruikt hij doorgaans twee percelen: eentje met kort gras en een met langer gras. Het gras haalt hij sinds dit voorjaar met de Schuitemaker Rapide 75. Hier is Jansma heel tevreden over. “Dit is onze tweede Rapide. Met de vorige heb ik eigenlijk nooit problemen gehad en ik had er weinig onderhoud aan. Daarom heb ik er ook nu weer voor gekozen. Zowel mijn vorige wagen als deze hebben een weeginstallatie. Dit is echt fantastisch. Je weet precies hoeveel je voert.”
Schuitemaker Rapide 75 uitermate geschikt als voerwagen
De belangrijkste reden waarom de melkveehouder uit Tersoal voor de Rapide 75 koos, is de multifunctionaliteit. Je kunt er heel goed gras mee oprapen, maar hij is ook gemaakt voor ruwvoerverstrekking. Zomer en winter kan hij dus aan de bak. In de zomer voert Jansma doorgaans gras met mineralen, mais en tarwegries met de wagen, in de winter een rantsoen bestaande uit kuilgras, mais, tarwegries en raap. Kuilgras en mais laadt hij met de voorlader. Op de trekker met de voorlader kan hij ook zien hoeveel hij in de wagen laadt.
“Dit is de enige wagen waar je gras mee kunt halen en ook nog eens goed mee kunt voeren”, is de ervaring van Jansma. “Met andere wagens kan dat minder. Ze zijn minder robuust. De Rapide heeft 1,5 millimeter dikke wanden. De bak is zuurbestendig. De bodem is van ijzer en kan een stootje hebben. De bodemketting loopt van wand tot wand, zodat er nooit voer achterblijft. De meenemers van de bodemketting zijn dicht, waar andere wagens vaak een U-profiel gebruiken. In de Rapide blijft er dus geen voer in de meenemers zitten. De bodemketting loopt over een tandwiel in plaats van over een nestwiel. Ook hier is dus minimale kans dat er voerresten blijven zitten. Wat er in gaat, moet er ook weer uit.”
“200 koeien in een kwartier voeren met Rapide 75”
Voor het voeren van het ruwvoer heeft Jansma de afgelopen jaren verschillende voermengwagens als demo gehad. Allen gingen ze weer weg en kwamen niet meer terug. “Ze zorgden niet voor meer melk, maar kostten wel veel meer diesel en tijd. Het viel altijd tegen hoeveel erin kon. De grootste was 40 kuub, maar daar kon het maar net in. Met de Rapide ben ik met één keer laden klaar. In een kwartier kan ik 200 koeien voeren.”
Jansma zegt het mengende effect van een voermengwagen niet te missen. “Ik laad de producten laag voor laag. De drie doseerwalsen zorgen er wel voor dat ze mooi door elkaar op de afvoerband komen. Zo krijg ik ook een mooi gemixt rantsoen.”
Probleemloos oprapen
Ook op het land levert de Rapide 75 mooi werk. Dankzij de kortgewas-rol verdwijnt ook het kortere gras probleemloos in de pick-up en blijft er op het eind niet wat liggen. Met de hydraulische verstelbare messenbalk is het altijd mogelijk de gewenste gewaslengte te krijgen bij inkuilen. De invoer is compact dankzij de compacte rotor. Dit scheelt veel gewicht. De slepende pick-up loopt soepel over het land en zorgt samen met de meenemers op de rotor voor een optimale gewasstroom de wagen in. De slepende pick-up geeft in opgeheven toestand ook veel bodemvrijheid, waardoor een knikdissel, met daarbij extra kruiskoppelingen voor de aftakas niet nodig is en kom je er altijd goed de kuil mee op.
Jansma schat in dat hij jaarlijks 350 hectare inkuilt. Dit doet hij, evenals het maaien, in eigen beheer, samen met zijn vaste medewerker Jacob Dotinga. Vader Klaas Jansma (83) harkt alles. “Samen met het verse gras gaan er jaarlijks heel wat tonnen gras door de wagen heen. En in de winter gaat al het kuilgras er nog een keer doorheen”, zegt Jansma, die blij is met de Rapide. “Maar of je een mooie Schuitemaker gebruikt of paard en wagen, de basis voor goed voer blijft een goede graskwaliteit”, besluit hij lachend.
Tekst en beeld: Wytze Krikke en Gerben Hofman
Dit artikel stond in vakblad Melkveebedrijf. Wil je het hele artikel lezen? Of de mooiste artikelen en reportages thuis op de mat?
Met een abonnement op vakblad Melkveebedrijf ontvang je elf keer per jaar het laatste nieuws. Iedere editie heeft een nieuw, toepasselijk thema wat aansluit op de huidige praktijk. De uitgebreide bedrijfsreportages geven daarnaast een goed beeld van de sector. In deze reportages maak je kennis met ervaringen, toekomstvisies, vakmanschap en management van mede-melkveehouders.
Shop hiernaast direct een jaarabonnement of ga naar melkveebedrijf.nl/abonneren voor alle mogelijkheden.
Melkveebedrijf.nl is een uitgave van Prosu.