Loonbedrijf Korenberg uit Oosterwolde (Gld.) heeft voor het sleepslangen bemesten de overstap gemaakt van sleepkouters naar schijfkouters. Chauffeur Reinder Selles is er positief over en wil niet meer terug.
Overstap naar sleepslangbemester met schijfkouters
Het sleepslang bemesten doet de Gelderse loonwerker zowel op weiland als voor de akkerbouw, voornamelijk op granen. Hiermee is ook het aangrenzende Flevoland een belangrijk werkgebied. Inmiddels heeft Korenberg vier jaar geleden de overstap gemaakt van een sleepslangbemester met sleepkouters naar eentje met schijfkouters. Dit had deels te maken met de op handen zijnde verandering van de regelgeving.
Hoewel hij deze verplichting al voor was heeft hij, en ook chauffeur Reinder Selles, er geen spijt van gehad. “Vooral op percelen met vegetatie hadden de sleepkouters eerder de neiging tot stropen waarbij de vegetatie door de sleepkouters werd meegesleept. De schijven daarentegen snijden er door en ze werken netter”, aldus Reinder Selles. Bovendien brengen de schijfkouters de mest meer in de grond in plaats van er bovenop.
130 kuub per uur bemesten met Schouten Spider
Korenberg bemest met een Schouten Spider met een werkbreedte van twaalf meter waarmee ze tot honderddertig kuub per uur kunnen uitrijden. Hun vorige bemester was van hetzelfde fabricaat en daar hebben ze nu ook weer bewust voor gekozen. Het verschil zit in het trekpunt van de toevoerslang, dat ligt laag en is daarom gunstig voor het rijgedrag van de trekker in de bochten omdat het meer druk op de voorwielen geeft. Dat geldt ook voor het scharnierpunt van de toevoerleiding, deze leiding loopt onder de bemester door naar het scharnierpunt dat direct achter de achteras van de trekker ligt.
Tekst en beeld: Hendrik Begeman
Hét vakblad voor de agrarische loonwerker
Het hele artikel lees je in vakblad de Loonwerker. Wil je ook de mooiste artikelen en reportages thuis op de mat?
Vakblad de Loonwerker behandelt vaktechniek, gebruikerservaringen en visies van fabrikanten en collega’s in terugkerende rubrieken zoals ‘Machine in de kijker’ en ‘Loonwerker in beeld’. Het beschrijft de laatste ontwikkelingen in trends van de sector waarmee het een onmisbaar vakblad is voor de agrarische loonwerker.
Shop hiernaast direct een jaarabonnement of ga naar deloonwerker.nl/abonneren voor alle mogelijkheden.