Ploegend Nederland had Veenhuizen van 7 tot 9 september in haar greep. Tijdens het tweehonderdjarig bestaan van het dorp werden de Nationale Ploegwedstrijden georganiseerd in Veenhuizen. Er waren zelfs Europese oldtimers die zich op de grondbewerking storten.
De eerste twee dagen van de Nationale Ploegwedstrijden, op donderdag en vrijdag, waren het de Europese oldtimers die het beste resultaat boven probeerden te ploegen. Op de vrijdag en zaterdag konden de Nederlandse deelnemers laten zien wat ze ploegtechnisch in huis hadden.
Ploegen op verschillende percelen
Er waren verschillende percelen, mooi vlak land waar tulpen hadden gestaan en een graanstoppel. Dat eerste klinkt eenvoudig, maar een deelnemer zei wel dat je op zo’n perceel elk foutje ziet. Maar een goede dekking was hier geen punt want er stond geen vegetatie. Dat was bij de graanstoppel wel anders met ook nog veel groen, maar dat werd door de oldtimers wonderwel goed onder geploegd. Nu lopen de oldtimerploegers onderhand al een aantal jaren mee en hebben inmiddels al veel ervaring opgedaan.
Goed ploegwerk op respectabele leeftijd
Juryvoorzitter Arnold Tijhuis wees op de opmerkelijke prestatie van Ben Buijs bij de oldtimers, deze ploeger is al van een gevorderde leeftijd en heeft de andere deelnemers laten zien wat goed ploegwerk is. Hij behaalde de eerste plaats op alle drie wedstrijddagen en werd op zowel de Nederlandse als Europese kampioenschappen eerste en dus zowel Nederlands als Europees kampioen in zijn categorie.
Wereldprimeur van Ad Buijs
Bij de rondgaande ploegen wist Ad Buijs de titel binnen te slepen, en niet voor de eerste keer. Hij is een door en door ervaren ploeger en weet de wereld af en toe te verrassen met nieuwe technieken. Deze keer had hij een wereldprimeur in de vorm van een rupsstel onder de ploeg. Om de ploeg zo stabiel mogelijk te laten lopen wordt in het algemeen al gebruik gemaakt van een steunwiel en om het nog stabieler te maken twee steunwielen als tandemstel.
Ad Buijs ging nog een stapje verder en had er nu een rupsband onder gemonteerd, en wel eentje die hydraulisch op spanning wordt gehouden. Wel luistert de afstelling van deze techniek erg nauw, begrijpen we van de ploeger, als je de rupsband een millimeter verstelt verandert de snijbreedte van de ploeg twee-en-een-halve centimeter. Of het van de rups kwam of niet, het ploegwerk van Buijs werd door de jury omschreven als bijzonder strak en uniform. Zijn resultaat in punten was duidelijk, beide wedstrijddagen was hij de enige die in de tweehonderd punten scoorde.
Warme omstandigheden tijdens de Nationale Ploegwedstrijden
Juryvoorzitter Arnold Tijhuis hierover: “Ik vind dat er in het algemeen erg netjes is geploegd en dat had er waarschijnlijk ook mee te maken dat de percelen er keurig bij lagen. Het viel verder op dat ook de oldtimers heel goed ploegwerk leverden, hoewel ze toch enige vegetatie moesten onder ploegen lukte dat prima. We kijken terug op zeer geslaagde wedstrijddagen.” Maar één ding hadden ze allemaal gemeen, het was erg warm, ook al zonder de spanning van het ploegen. Met name de open trekkers hadden zich er voor een deel al tegen gewapend met een parasol. Maar vanwege de hoge temperaturen kwam de organisatie regelmatig langs met vers koel water, wat door de deelnemers erg werd gewaardeerd.
De categorie éénassers, verdiende met dit weer extra respect, als je zag hoe deze mannen hun trekker en ploeg onder controle hielden verdient wel een extra pluim.
Tekst en beeld: Hendrik Begeman
In de aankomende editie van de Loonwerker (die medio oktober op de mat valt) staat grondbewerking (en graafwerk) centraal en zal er ook stil worden gestaan bij ploegen. Wilt u geen editie van de Loonwerker missen, sluit nu voordelig een abonnement af: https://acceptatie.deloonwerker.nl/abonneren/
De uitslag van de Nationale Ploegwedstrijden
Er werd geploegd in vier categorieën: