De Duitse machinefabriek Kemper gaat de boer op met pick-ups, die voor een zelfrijdende hakselaar van Claas kunnen. Een speciaal ontworpen vijzel zorgt voor maximale doorvoer en lange levensduur, die de gebruikers overtuigt. “De gelijkmatige gewasstroom onder verschillende omstandigheden heeft mij overtuigd.”
Loonwerker Stephan Peters uit Haps heeft voor zijn Claas Jaguar 960 hakselaar de Kemper C3003 pick-up geplaatst. De snijlengte en de kwaliteit van het hakselen zijn voor hem reden om naar een ander voorzetstuk te kijken. De C3003 laat in de praktijk meteen zien dat het gras eenvoudig wordt op genomen zonder het gewas naar voren te duwen. Ook als de lengte van de snede minder is, wordt het gras niet naar voren gerold, maar direct opgeraapt door de tanden van de pick-up. “Dat bevalt goed. De pick-up raapt alles netjes op. De vijzel in het midden is zo geconstrueerd dat de invoer over de hele breedte een beter resultaat geeft in vergelijking andere pick-ups waar ik mee heb gewerkt”, vertelt Peters terwijl hij de hakselaar weer de bocht om stuurt naar het volgende zwad.
Bodemvolging
“Groot voordeel voor ons bedrijf is de bodemvolging. We maaien ook uiterwaarden met greppels en ongelijke percelen. Het frame is zo ontworpen, dat die heen en weer blijft pendelen. In combinatie met tastwielen past de pick-up zich dus aan, aan de bodem”, legt Peters uit. De fabrikant stelt het ontwerp met het pendelframe voor minder vervuiling van het gewas en minder slijtage zorgt.
Alles begint met een gelijkmatige gewasstroom
De wielen zorgen ervoor dat de pick-up samen met de hakselaar scherp kan draaien. Peters had al een twaalfrijige maisbek van Kemper en wist dat er goede producten uit de fabriek in het Duitse Stadtlohn rollen. “En ook dit is goed gelukt. We hebben inmiddels al twaalf hectare gehakseld en ik denk dat dit wel een blijvertje is. Uiteindelijk moet je ook kijken naar het eindresultaat en ik voorspel dat het asgehalte door de bodemvolging lager is. We maaien het gras voor verschillende diersoorten, zoals bijvoorbeeld geiten, waar het asgehalte niet te hoog mag zijn. Alles begint uiteindelijk met een gelijkmatige gewasstroom. Door de vijzel wordt het gewas in theorie beter uit elkaar getrokken. Dat verschil zou je bij een natte eerste snede moeten merken, omdat je dan vaak te maken hebt met proppen.”
Stephan Peters is blij met Kempers pick-up
Beproefde techniek
Volgens Fred van der Eijk van Kemper zijn de goede eigenschappen van beproefde pick-ups voor John Deere-hakselaars overgenomen en met een aantal kleine aanpassingen geschikt gemaakt voor Claas. De aanbouwdelen kunnen al voor Fendt worden geplaatst en er wordt momenteel volop getest op hakselaars van New Holland. De hoop is dat die pick-up volgend jaar in het veld kan worden gebruikt. “Kemper is een onderdeel van John Deere en is al sinds 1969 actief in mais. In 1984 werd de rijonafhankelijke oogsttechniek als wereldnoviteit gepresenteerd.”
In 1986 kwam de eerste maisbek. De ontwikkeling ging met vallen en opstaan, maar inmiddels is Kemper mondiaal marktleider op dit gebied. Ongeveer veertien jaar geleden besloot John Deere om de fabricatie van pick-ups vanuit Frankrijk naar Kemper over te hevelen. “Een John Deere is standaard met Kemper uitgevoerd.” De pick-up voor Claas hakselaars is uitvoerig getest en wordt dit jaar door middel van demo’s aan de man gebracht. “Grote voordelen zijn dat de volle breedte van de hakselaar wordt benut. Rommel blijft onder het net zitten. Het fijne gaas voorkomt ophoping van gewasresten op en in de hakselaar en zorgt meteen ook voor een afdekking van de invoerwalsen. De tastwielen kunnen 360 graden draaien waardoor een hele korte draaicirkel mogelijk is. De graszode wordt daardoor niet kapot gemaakt, ook niet als het nat is.”
Pendelframe
Standaard wordt de pick-up met het pendelframe uitgevoerd. “Daarnaast zijn alle hoekdelen uitgevoerd in wolf-raamcarbide en de lasnaden zijn speciaal gehard op de vijzel, wat de levensduur ten goede komt.” Voor Van der Eijk zijn er drie elementen waar de C3003 zich onderscheidt ten opzichte van andere voorzetstukken. “Gewasstroom, hakselkwaliteit en piekbelasting.”
Dit betreft een gedeelte van een artikel uit het Vakblad De Loonwerker. Het hele en meer soortgelijke artikelen lezen? Neem dan een abonnement op het vakblad.
Tekst en foto’s: Martin de Vries en Kemper