De Vertrekregeling die door de Europese Commissie in december 2008 als voorwaarde is gesteld voor de fusie tussen Campina en Friesland Foods is per 9 november 2023 beëindigd. Deze regeling is een van de regelingen die er onder meer toe moesten leiden dat 1,2 miljard kg boerderijmelk van FrieslandCampina ter beschikking van derden zou komen.
De Vertrekregeling was bedoeld als stimulans voor leden-melkveehouders van FrieslandCampina om over te stappen naar een andere koper van boerderijmelk in Nederland. De vertrekpremie bedroeg € 5,- per 100 kg, waarbij de levering in het voorafgaande kalenderjaar als referentie gold. De beschikbare hoeveelheid melk voor de vertrekregeling bedroeg 1,2 miljard kg en is thans geheel verbruikt.
Vanaf 1 juli 2009 tot en met 9 november 2023 heeft DMF in totaal 1.032 aanvragen van melkveehouders voor deelname aan de vertrekregeling toegewezen.
Lidmaatschap FrieslandCampina
Leden-melkveehouders die hun lidmaatschap bij FrieslandCampina hebben opgezegd met gebruikmaking van de vertrekregeling vóór de datum van publicatie van dit persbericht én waarvoor geen of niet alle opgegeven kg melk meer beschikbaar is, worden door het coöperatiebestuur van FrieslandCampina in de gelegenheid gesteld om aan te geven of ze de opzegging van het lidmaatschap bij FrieslandCampina willen herzien.
Monitoring melkveehouders
Binnen de Vertrekregeling bestaat gedurende drie jaar na vertrek de verplichting tot terugbetaling van (een deel van) de vertrekpremie indien niet aan de gestelde voorwaarden wordt voldaan. Deze verplichting blijft na de uitgifte van de laatste vertrekpremie geldig. DMF zal op de gebruikelijke wijze de leveranties en andere verplichtingen van de melkveehouders die gebruik hebben gemaakt van de vertrekpremie blijven monitoren.
Regeling Beschikbaarstelling Melk
De Regeling Beschikbaarstelling Melk betreft de andere voorwaarde die aan de fusie is verbonden. De regeling voorzag in de levering door FrieslandCampina van boerderijmelk aan de twee in het kader van de fusie verkochte bedrijven (Nijkerk en Bleskensgraaf) en aan derden die melk verwerken tot consumptiemelk(producten) of Nederlandse natuurkaas. Voor deze regeling was sinds 1 maart 2019 alleen nog melk beschikbaar voor levering aan de twee verkochte bedrijven. Als gevolg van het bereiken van de 1,2 miljard kg melk is ook de Regeling Beschikbaarstelling Melk per 9 november 2023 tot een einde gekomen.
Einde fusiemaatregelen
Met het einde van de Vertrekregeling en de Regeling Beschikbaarstelling Melk zijn de fusievoorwaarden van de Europese Commissie uit 2008 aangaande de fusie tussen Campina en Friesland Foods beëindigd. Voor de Vertrekregeling geldt alleen dat de verplichting tot terugbetaling van (een deel van) de vertrekpremie blijft bestaan indien gedurende drie jaar na vertrek niet aan de gestelde voorwaarden wordt voldaan.
De stichting DMF heeft vanaf 1 juli 2009 uitvoering gegeven aan de Vertrekregeling en de Regeling Beschikbaarstelling Melk en stelt vast dat met het bereiken van de 1,2 miljard kg melk aan de fusievoorwaarden voor boerderijmelk van de Europese Commissie is voldaan. De fusievoorwaarden hadden tot doel een te sterke positie van FrieslandCampina op de markt voor boerderijmelk in Nederland te voorkomen. Bestaande verwerkers van boerderijmelk hebben de afgelopen jaren gelegenheid gehad hun positie op de Nederlandse markt te vergroten en nieuwe verwerkers hebben zich kunnen vestigen.