Januari 2021 starten het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) een onderzoek naar ziekteverwekkers in de melkveehouderij.
In het onderzoek kijken de organisaties naar ziekteverwekkers die dieren bij zich dragen waar mensen ziek van kunnen worden. In voorgaande jaren is hetzelfde soort onderzoek uitgevoerd bij andere sectoren binnen de veehouderij, onder andere vleesvarkens, leghennen en vleesrunderen.
Infecties bij melkvee beter inschatten
Het doel van het onderzoek is het verzamelen van actuele informatie over welke ziekteverwekkers melkvee bij zich draagt. Daarnaast onderzoekt de NVWA en het RIVM of veehouders, medewerkers en gezinsleden dezelfde ziekteverwekkers ook bij zich dragen. Ook onderzoeken ze wat de verschillen zijn tussen bedrijven waar de ziekteverwekkers wel of niet worden gevonden. Met deze kennis kunnen we beter inschatten hoe deze infecties kunnen worden voorkomen en bestreden.
Steekproef bij melkveebedrijven
Via een steekproef selecteren de onderzoekers 200 melkveebedrijven voor het onderzoek. Geselecteerde bedrijven ontvangen een brief. Zodra je geselecteerd bent, is deelname verplicht. Inspecteurs van de NVWA bezoeken op afspraak de bedrijven en verzamelen mest- en stofmonsters in de stal(len). De veehouder vult samen met de inspecteur een vragenlijst in over het bedrijf. De monsters onderzoeken ze op de aanwezigheid van acht bacteriesoorten en één parasiet; namelijk Campylobacter, Salmonella, Listeria, ESBL-producerende bacteriën, MRSA, STEC, Cryptosporidium en Clostridium difficile.
Het RIVM vraagt eigenaren van deze bedrijven en hun gezinsleden en medewerkers of zij ook willen deelnemen aan het onderzoek. Ook vraagt het RIVM de deelnemers om twee ontlastingsmonsters en een neusswab af te nemen en op te sturen. Hierin bekijken de onderzoekers of de onderzochte bacteriën en parasieten ook bij mensen op het bedrijf voorkomen. Dit deel van het onderzoek is vrijwillig.
Geen consequenties voor bedrijf
Veehouders kunnen, wanneer zij dit willen, de uitslagen van de onderzoeken op hun bedrijf ontvangen. De uitslagen van deze onderzoeken hebben géén consequenties voor de onderzochte dieren of de deelnemende bedrijven.
Bron: ZLTO