In de media wordt gesproken over fraude met Braziliaans vlees. Vleesverwerkende bedrijven uit Brazilië zouden bedorven vlees opnieuw hebben verpakt, waarna het zou worden verkocht en voor een deel naar Europa zou worden geëxporteerd.
De NVWA heeft geen aanwijzingen dat er in Nederland vlees op de markt is dat niet veilig is. Een publiekswaarschuwing is nu dan ook niet aan de orde. De Braziliaanse bedrijven die nu in de media worden genoemd staan al langere tijd op een lijst van 100% controle. Dit betekent dat de NVWA – en alle toezichthouders in alle andere landen van de EU – alle zendingen van die bedrijven bij binnenkomst in de EU controleren.
De NVWA houdt deze zaak natuurlijk wel in de gaten. Maar omdat het hier gaat om import van vlees vanuit Brazilië naar de Europese Unie, is dit nu vooral een zaak voor de Europese Commissie.
Importcontroles
Er gelden Europese regels voor de import van vlees uit landen buiten de Europese Unie. Als de NVWA – of een toezichthouder in een ander land – bij een importcontrole constateert dat een levensmiddel niet aan de eisen voldoet, komt de afzender op een Europese lijst. Dit betekent dat de 10 volgende zendingen van dit bedrijf 100% worden gecontroleerd.
Als er dan weer iets wordt aangetroffen, worden de 10 volgende zendingen opnieuw 100% gecontroleerd. Na 3 keer iets aantreffen wordt de afzender voor lange tijd 100% gecontroleerd. Ongeacht aan welke Europese buitengrens het vlees aankomt. Naast de inspecties van de NVWA voeren vleesverwerkende bedrijven en bedrijven die vlees verkopen ook zelf nog controles uit. Bedrijven zijn namelijk zelf verantwoordelijk voor de (voedsel)veiligheid van de producten die zij verkopen.
Inspectieresultaten 2015 en 2016
In 2015 zijn ruwweg 10.000 zendingen rund- en pluimveevlees uit Brazilië Europa binnengekomen en in 2016 7.500. In 2015 zijn 90 zendingen geweigerd en in 2016, 44.