Eind vorige week lanceerden we de actie ‘I give a Piek’, om verkeersboetes etc. van deelnemers aan de boerenacties te kunnen betalen. Boeren, burgers en bedrijven hebben hier massaal op gereageerd, zodat we binnenkort kunnen starten met het betalen van al heel wat boetes! De mailbox stroomde vol met boeren die een boete hebben gekregen. Dank daarvoor en blijf je boete vooral sturen.
Eén van de mails, kwam van een groep van 40 boeren die eerder allemaal een boete van €389,- hebben gekregen. Om al deze boetes te kunnen betalen hebben we het streefbedrag verhoogd en nodigen we jullie opnieuw uit een bijdrage te leveren, via de website: Klik hier.
Geen onderscheid tussen leden en niet-leden Agractie
Een vraag die een aantal keer gesteld werd, was of je lid of donateur moet zijn van Agractie Nederland om je boete betaald te krijgen. Dat is niet zo. Agractie zet zich in voor alle boeren, zonder onderscheid. We zijn ten slotte allemaal collega’s!
We maken 1 uitzondering; boetes of beschikkingen voor ernstige misdrijven zullen wij niet vergoeden, ook moedigen wij niet aan om de verkeersregels te overtreden.
Dringend verzoek prijsverhoging zuivel
Sinds oktober 2019 is Agractie Nederland regelmatig in gesprek met het CBL, over producten in supermarkten, prijsvorming etc. In het gesprek dat we vorige week vrijdag in Zuid Schermer hadden, is een serieuze aanzet gegeven om te komen tot een hogere prijs voor zuivel, omdat de zuivelprijs al een aantal jaren onder het niveau van de kostprijs ligt, zoals deze bijvoorbeeld door WER wordt berekend.
Vooraf deden wij onderzoek naar de mogelijkheden en onmogelijkheden. Boeren zijn als zelfstandig ondernemer vrij om te leveren aan wie ze willen en voor welke prijs ze willen. Maar in de praktijk heeft een individuele boer geen andere keuze, dan meegaan in de prijs die de afnemer hem oplegt.
Gezamenlijke positie supermarkten
De reden dat wij ons gericht hebben op de supermarkt is omdat zij gezamenlijk de positie hebben hier in Nederland stappen in te zetten, evenals de leden van het FNLI. In de uitwerking daarvan is de hele keten nodig. Daarom is op korte termijn een gesprek gepland met alle hoofdrolspelers in de hele keten.
Beknellende positie voor boeren
Agractie Nederland wil dat Nederland een voorbeeld stelt en laat zien dat ze de zorgen van haar boeren serieus neemt. Daarnaast hebben we ook stappen gezet om dit verder uit te werken in de landen van Noord West Europa via het EP, omdat de boeren in Duitsland, België en Frankrijk, die ongeveer onder dezelfde productiestandaarden produceren, dezelfde knellende positie ervaren.
In Noord West Europa, inclusief Nederland, wordt ongeveer 80% van de Nederlandse zuivel afgezet. En de andere sectoren dan? Ook een aantal andere sectoren produceren onder kostprijs of lopen tegen andere grenzen aan. Wij zien de stap in de zuivelprijs als een eerste concrete stap die moet leiden tot een betere prijs, meer stabiliteit en een duidelijke stip op de horizon. De andere sectoren hebben hierbij zeker onze aandacht, en ook daar zetten we ons voor en achter de schermen voor in. Bij LNV, ketenpartijen en met andere sectorvertegenwoordigers. Daarin is het onze intentie om goed onderbouwd ook daarin realistische stappen te zetten, u mag ons daar op aanspreken.
Wij hopen dat alle acties, door boeren en in de gesprekken, ertoe leiden dat ogen open gaan voor de positie waarin een groot deel van de Nederlandse agrarische sector zich bevindt. Zichtbaarheid op een positieve manier is erg belangrijk hierin. Bij Agractie Nederland zijn inmiddels enkele tientallen bestuurders en ondersteunende krachten betrokken die dagelijks gemotiveerd hun schouders eronder zetten voor de sector.
Bron: Agractie