Een goed beleid moet gebaseerd zijn op goede cijfers. Helaas is dat vaak niet de dagelijkse praktijk. Nu komt steeds meer boven water dat de cijfers voor het mestbeleid niet deugen. Zo blijkt dat er in de prakijk niet zoveel fosfaat in de mest zit als de overheid stelt. En dat de Nederlandse koe op papier meer mest produceren dan Vlaamse koeien is ook bizar. En zo kunnen we doorgaan…
De vraag die dit allemaal oproept is al snel duidelijk: is er wel een mestoverschot in Nederland? Is het wel nodig om zoveel koeien weg te doen als Nederland heeft gedaan?
Goede cijfers als basis voor goed klimaatbeleid
Goede cijfers zijn ook nodig voor een goed klimaatbeleid. Nederland heeft allerlei wilde ideeën zonder degelijke cijfers over kosten en effecten. Heel Nederland zonder gas en benzine lijkt vrijwel onmogelijk, aldus Schreijer. Toch niet iedereen kan een elektrische auto betalen, zonnepanelen aanleggen en een warmtepomp kopen? Maatregelen voor het klimaat moeten wel haalbaar en betaalbaar zijn! En dat geldt voor iedereen.
Klimaatacties moeten haalbaar zijn
Gisteren (woensdag 6 februari) besprak Schreijer dit nog met Annegret Kramp-Karrenbauer ("AKK"), de nieuwe voorzitter van de grote Duitse CDU-CSU. Deze opvolgster van Angela Merkel was te gast in onze EVP-Fractie in het Europarlement,- en zij antwoordde mij dat klimaatacties wel moeten passen in de portemonnee van de burgers.
Daar blijf ik me voor inzetten – daar mag u op rekenen!, zo sluit Schreijer af.