Royal GD heeft het Dashboard Mineralen geïntroduceerd. Hiermee krijgen melkveehouders heel gemakkelijk inzicht in de mineralenopname van het melkvee. Meters op het dashboard geven weer welke mineralen op orde zijn en welke om aandacht of actie vragen.
Het dashboard is een uitbreiding van het tankmelkonderzoek De Mineralencheck van de GD. Dit tankmelkonderzoek geeft weer hoe het met de voorziening van jodium, selenium, zink, koper en molybdeen is gesteld en hoe de fosforuitscheiding van de koeien is. Op het nieuwe dashboard in het klantenportaal VeeOnline van de GD, is het resultaat van het tankmelkonderzoek in één oogopslag te zien.
Hoe ziet het dashboard eruit?
Op metertjes met kleuren is te zien welke mineralen in orde zijn en van welke mineralen er mogelijk een tekort of overmaat is. Per mineraal kan de veehouder zien of er actie nodig is. Staat de meter op groen, dan is de opname van het mineraal in orde. Bij oranje is alertheid geboden. Het advies is dan om de uitslag te vergelijken met voorgaande of volgende uitslagen. Is de uitslag rood, dan is er werk aan de winkel. Het advies is dan om het rantsoen en de gevoerde mineralen na te rekenen in afstemming met de (veevoer)adviseur. Daarnaast laat een grafiek zien hoe de uitslag zich verhoudt tot de streefwaarden van alle afzonderlijke mineralen. Veehouders kunnen de uitslag ook makkelijk vergelijken met eerdere uitslagen en met de gemiddelde uitslagen van andere deelnemers. Het dashboard geeft ook algemene informatie over de mineralen en wat die betekenen voor de gezondheid van de koeien.
Gratis bij De Mineralencheck
Het Dashboard Mineralen zit gratis bij het tankmelkabonnement De Mineralencheck. Als er minimaal één uitslag van een bedrijf bekend is, wordt al een weergave getoond. Het is al toegankelijk voor bestaande gebruikers van dit abonnement. De Mineralencheck geeft inzicht in de werkelijke mineralenopname van een koppel melkkoeien. Het is een aanvulling op de analyses uit grond- en ruwvoeronderzoek, de berekende mineralenbalans en de beoordeling van het rantsoen. Het is een hulpmiddel om onder- of overdosering van mineralen te verminderen. Volgens de GD is dit juist nu, na een wisselvallig seizoen, belangrijk. Kuilanalyses zijn heel wisselend. De Mineralencheck is te verkrijgen als basispakket (twee metingen per jaar), standaardpakket (vier metingen per jaar) en uitgebreid pakket (zes metingen per jaar). In alle pakketten zit sowieso een winter- en een zomeronderzoek. Dit zijn de belangrijkste ijkmomenten aldus de Gezondheidsdienst.
Kijk voor meer informatie op de website van de GD.
Tekst: Gerben Hofman