De teelt van eiwitrijke gewassen staat de komende jaren sterk in de belangstelling. Door het areaal zomer- en winterveldbonen op te schalen, maken we in Nederland concreet stappen naar zelfvoorziening in de productie van plantaardig eiwit. Om op een ludieke manier kennis te maken met deze teelt organiseert NAJK samen met Limagrain de EiwitChallenge. De 21-jarige Abel Post uit Nieuweroord neemt hieraan deel en deelt zijn eerste ervaringen.
Veldbonen telen met de EiwitChallenge
Abel Post is de zoon van Koeien & Kansen-deelnemers Frank en Ilona Post. Hij heeft dit voorjaar de verantwoordelijkheid gekregen voor de teelt van veldbonen. Hij neemt dus deel aan de EiwitChallenge. Tijdens deze Challenge draait het om kennis opdoen, regie uitvoeren en ervaringen uitwisselen rondom de teelt in app-groep. Hij rapporteert zijn bevindingen online en kan bovendien aan leerzame masterclasses deelnemen.
In de masterclass afgelopen zomer was er aandacht voor ziekte- en plaagbestrijding, maar ook voor het moment van oogsten. Voor de veldboon is het juiste tijdstip en moment van oogsten cruciaal. Het is dus de kunst om goed in te schatten wat het juiste moment is. Dat ideale moment van oogsten is weer volledig afhankelijk van de manier van bewaring. Maar voordat de deelnemers gaan oogsten, ligt de aandacht vooral op het telen van kwalitatieve en kwantitatieve veld bonen.
Aan de slag met natuurlijke plaagbestrijders
Abel heeft het voortvarend opgepakt. Zo heeft hij er voor gekozen om zo min mogelijk gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken in deze teelt. Hij heeft ingezet op natuurlijke plaagbestrijding met alle risico’s van dien. De bestrijding van bladluizen is geheel biologisch aangepakt. Hij heeft 2.500 larven van lieveheersbeestjes handmatig volgens een vast patroon over het perceel uitgezet. Deze lieveheersbeestjeslarven leven van bladluizen. Ze eten dan ook veel bladluizen per dag op, waardoor ze goede bladluisbestrijders zijn.
De gekochte larven worden zeer klein geleverd. Ze doorlopen gedurende twee à drie weken verschillende larvestadia voordat ze verpoppen. Al die tijd eten ze bladluizen op de veldbonen. Het momentum van uitzettend is bepalend voor het succes, te vroeg uitzetten betekend te weinig eten voor de larven, bij te laat uitzetten gaat de vermenigvuldiging van luis harder dan van larve. Vooral de ‘tweede generatie’ larven hebben veel effect. Deze aanpak heeft goed uitgepakt op het perceel van Abel. Ondanks dat het veel werk was, heeft het wel het gewenste effect gehad op dit perceel.
Na de oogst kan hij pas echt balans opmaken, maar voor dit moment is Abel dik tevreden.
Bron: Verantwoorde Veehouderij
Beeld: Limagrain