De financiële markten zijn flink in beweging geweest de afgelopen maand. De euro heeft een stijgende koers ten opzichten van de dollar wat het importeren van goederen goedkoper maakt, banken hebben te maken met verliezen wat lijdt tot faillissement of overname en de graanprijzen lijken in een zig-zag patroon te zitten. In dit artikel lees je alles over de turbulente financiële markt.
Euro: stijgende koers
De koers euro/dollar staat op 1.089 (31-3) ten opzichte van 1.054 (8-3). Dit maakt het importeren van goederen naar de EU goedkoper en in combinatie met dalende prijzen laat dit mooie koop kansen zien. Echter heeft dit een extra drukkend effect op de prijzen van export waardige producten. De Euro staat sterker tegenover de Dollar met name door het besluit van de ECB om de rente onverminderd hard met 0,50% te verhogen naar 3,50% en het besluit van de FED om “zoals verwacht” de rente met 0,25% te verhogen naar 5,00%.
Turbulentie op de financiële markten
De afgelopen maand zijn de financiële markten flink in beweging geweest door de vertrouwens problemen in de banken sector. Silvergate Bank heeft 8 Maart aangegeven zijn deuren te sluiten omdat zij niet hebben kunnen herstellen van de bank-run die plaats vond rond het faillissement van FTX. Silicon Valley Bank (groot investeerder in Silicon Valley tech-bedrijven en start-ups) is door snel verslechtende resultaten het vertrouwen kwijt geraakt van zijn aandeelhouders en rekeninghouders. Dit resulteerde in een bank-run met het faillissement tot gevolg op 10 maart. Ook Signature Bank kampte met de bank-run van 10 maart en is uiteindelijk 12 maart gesloten onder toezicht van de New York State Department of Financial Services omdat de bank al vaker onder toezicht heeft gestaan. Vervolgens dreigde dit sneeuwbal-effect door te rollen richting de First Republic Bank, welke binnen een aanzienlijk snelle tijd te hulp is geschoten door 11 andere grote banken en dus nog overeind staat. Maar ondanks dat de bank dus nog staat, hebben de aandeelhouders de waarde per aandeel zien kelderen van $122 (1-3) tot $14 (31-3). Tot dus ver de Amerikaanse banken.
Ook Credit Suisse, welke al langere tijd flinke verliezen leed, is in deze maand overgenomen door UBS voor $3.25 miljard. Opvallend aan de deal is, dat deze mogelijk is gemaakt door de Zwitserse overheid om de Zwitserse economie te beschermen. In deze deal hebben Credit Suisse aandeelhouders een waardevermindering van 60% per aandeel voor de kiezen gehad.
Deze problemen in de banken sector bepalen momenteel het sentiment in de grondstoffen markten. Bedrijven en fondsen verkleinen de posities welke zij in de boeken hebben staan om hun risico te verkleinen. Dit resulteert in prijs bewegingen die niet altijd fundamenteel zijn te onderbouwen. Vooralsnog lijkt er meer rust te zijn gekomen in de banken sector, maar het is natuurlijk afwachten welke sneeuwballetjes nog aan het rollen zijn, die wij niet kunnen zien.
Correctie op de Graanprijzen
De graanprijzen hebben flinke volatiliteit laten zien en lijken in een zig-zag patroon te zitten, week 10 dalen, week 11 stijgen, week 12 scherp dalen en week 13 weer een correctie omhoog.
Het verlengen van de graan corridor met 60 dagen heeft een dalend effect gehad op de prijzen. Maar de scherpe daling van week 12 is toch zeker het resultaat van de paniek in de banken sector. Na zo’n scherpe daling volgt toch ook vaak weer een snelle correctie omhoog en dit hebben we gezien aan het begin van week 13. Kortom, fundamenteel is er zeer weinig veranderd om over te schrijven.
Ondanks de prijsbewegingen, die ook bij deze producten liggen in de verkoop-reactie door het wankelende vertrouwen in de banken sector, blijft deze fysieke markt krap aan de voorkant. De recordoogst sojabonen in Brazilië zorgt voor flinke drukte bij de havens waar geladen moet worden, 20 dagen wachttijd om te laden, is hier dan ook geen uitzondering. Ook in de verwachtingen van de zeer slechte Argentijnse oogst is niets veranderd. Dus sojaschroot blijft fundamenteel onveranderd. Wel heeft de raapzaadschroot een flinke prijsdaling laten zien, dit maakt het natuurlijk nog aantrekkelijker en dus nog steeds lastig om te laden op de zeer korte termijn. Wel is er verbetering te merken in vergelijking met de voorgaande maanden. Zonneschroot volgt de prijsbewegingen van soja en raap, maar blijft onveranderd lastig te verkrijgen. Door deze onveranderde krapte is het nog steeds belangrijk de aanvraag voor vrachten heel ruim van te voren aan te geven.
Bijproductenmarkt ondervindt weinig vraag
De bijproductenmarkt is net als de andere producten mee gedaald in de paniek verkoop van week 12. Bietenpulp blijft dalen in prijs mede door het aanbod van citruspulp. Palmpitschilvers zijn ondertussen weer terug op de niveaus van voor het nieuws dat China zich meende te gaan roeren in Indonesië. Op dat nieuws is geen gevolg gekomen, maar ondanks de recente prijsdaling blijft het product relatief duurder dan de andere bijproducten.
Bron: Agrifirm