De prijsindex af boerderij blijft de laatste maanden nog altijd op 99 punten staan na een stijging van 12% in juli. De prijzen van vleesverwerkers en af boerderij hebben herstel laten zien na een dip halverwege het jaar.
De consumentenprijsindex van rundvlees staat in september op het niveau van 113 punten (2015=100), 2 punten lager dan de hoogste stand sinds de meting in juli 2020. De rundvleesprijs van de verwerkende industrie steeg sinds juli met circa 8% naar 106 punten, maar daalde in september met 1,1 punt.
Prijsontwikkeling tegen een normaal seizoenspatroon in
De prijsindex af boerderij is in tussen juli en september 2020 op 99 punten gebleven. Na het dieptepunt van 88 punten in mei is de prijs met een stijging van 12% weer opgekrabbeld. De gemiddelde index over de eerste negen maanden van 2020 ligt nog wel 7% onder de gemiddelde index van 2019. De prijsdaling van mei ging tegen een normaal seizoenspatroon in.
Consumentenprijsontwikkeling en vleesverwerkers
De consumentenprijsindex (CPI) voor rund- en kalfsvlees kwam in september uit op 113 punten (2015=100), dat is 2 punten lager dan een recordhoogte van 115 punten in juli. In de periode januari – september 2020 liggen de consumentenprijzen voor rundvlees 4% hoger dan in dezelfde periode van 2019. In de periode 2013-2017 schommelde de prijsindex rond de 100 punten. Sinds begin 2018 is de consumentenprijs van rundvlees gestaag opgelopen.
De prijzen van vleesverwerkers en af boerderij hebben herstel laten zien na een dip halverwege het jaar. De prijsindex van slachterijen en uitsnijderijen (PPI) is in september 2020 op 106 punten uitgekomen na een klim met 8 punten ten opzichte van juli. In juli had de PPI het laagste niveau had sinds begin 2017 bereikt. De PPI van september is vergelijkbaar met het niveau van eind 2019. De gemiddelde PPI van de eerste negen maanden van 2020 is 1 punt hoger dan van dezelfde periode van 2019.
Bron: Agrimatie