De afgelopen anderhalf jaar hebben Wageningen Plant Research en het Louis Bolk Instituut samengewerkt aan het project Houtwal 2.0. Dit resulteerde in ontwerpen van houtwallen voor de Achterhoek die dienstbaar zijn aan het melkveebedrijf en bijdragen aan veel maatschappelijke uitdagingen als biodiversiteit en klimaatverandering. Op vrijdag 24 mei 2024 organiseert Agro-innovatiecentrum De Marke in Hengelo (Gld) een praktijkbijeenkomst over Houtwal 2.0.
Tijdens de bijeenkomst wordt de werkwijze die is gevolgd bij het ontwerp van Houtwal 2.0 gepresenteerd. Er zijn vijf varianten van een houtwal te zien met verschillende functies. Daarbij vertellen sprekers over kansen en belemmeringen van dit soort systemen.
Vanaf 09:30 zijn bezoekers welkom bij Agro-innovatiecentrum De Marke in Hengelo. Gedurende de ochtend wordt het landschap rond De Marke in historisch perspectief geplaatst door Rob Geerts van Wageningen Plant Research. Daarna vertelt Jacco de Stigter van Louis Bolk Instituut meer over de Houtwal 2.0. Vervolgens wordt ingegaan op de invloed van plantkeuze op je bedrijf op klimaatverandering. Ook vertelt Agroforestry Netwerk Gelderland meer over het landbouwsysteem agroforestry, wat mogelijkheden biedt in de melkveehouderij. Hier sluit melkveehouder Robin Walvoort bij aan, een melkveehouder die recentelijk met diverse vormen van agroforestry is gestart.
Na de kennissessies eindigt de ochtend om 12:30 uur met een lunch in combinatie met een veldbezoek aan de recent aangelegde houtwalvarianten. Melkveehouders en andere geïnteresseerden zijn welkom om te kijken of dit systeem bij hun past. Aanmelden kan voor vrijdag 17 mei via de website van Agro-innovatiecentrum De Marke.
Over het project
Het project Houtwal 2.0 wordt gefinancierd vanuit het provinciaal Actieplan Natuurinclusieve Landbouw Gelderland. De Stichting Heg & Landschap stelde het plantgoed beschikbaar in het kader van hun jubileum ter ere van hun twintigjarig bestaam. Ook het Streekfonds Achterhoek heeft een deel van de financiering van de inplant voor haar rekening genomen.
Bron: Platform Natuurinclusieve landbouw Gelderland
Beeld: Louis Bolk Instituut