Vanuit de rol als opleiders van de toekomstige generatie agrariërs zien de Aeres Hogeschool en Wageningen Universiteit het als hun taak om agrarische ondernemers te ondersteunen in de transitie naar een duurzame en toekomstbestendige sector.
De onderwijsinstellingen willen boeren helpen om op een onafhankelijke manier, afgewogen keuzes te kunnen maken richting verantwoord ondernemerschap op het gebied van stikstofreductie. De inzet van de expertise die ze als kennisinstellingen in huis hebben ligt voor de hand.
Scholingsaanbod kennisinstellingen
Het scholingsaanbod omvat masterclasses en verdiepende cursussen specifiek voor agrarische ondernemers en een opleidingstraject voor coaches voor het begeleiden van individuele ondernemers en netwerken. De nadruk ligt vooral op bronmaatregelen die bijdragen aan het verminderen van emissies van stikstof naar de lucht. Zoals het verlagen van eiwit in de voeding, meer beweiden, emissiearme stallen en mestaanwending. Ook is er aandacht voor de bedrijfseconomische kant van de stikstofproblematiek.
Subsidieregeling agrarische bedrijfsadvisering
Vanaf maandag 30 november kunnen agrarische ondernemers een voucher aanvragen voor de verdiepende cursussen door een beroep te doen op de Subsidieregeling agrarische bedrijfsadvisering en educatie (Sabe). Voor het volgen van een masterclass is geen voucher nodig. Aanmelden voor het scholings- en coachingsaanbod kan via de websites van een aantal groene hogescholen (HAS Hogeschool en Aeres Hogeschool) en Wageningen University & Research/Wageningen Academy.
Bron: Aeres Hogeschool en WUR