Volgens de NOS mogen we ons klaar gaan maken voor nóg meer maatregelen om natuur te behouden. Het kabinet is momenteel druk om de plannen voor een nieuwe wet met een verslechteringsverbod af te zwakken, waarin natuurherstel centraal staat. Deze nieuwe wet zou voor Nederland betekenen dat nieuwe projecten, zoals bouw van woningen of wegen, geen negatieve invloed mogen hebben op natuurgebieden.
De Europese Commissie stelt dat meer dan 80 procent van de natuurgebieden in slechte staat verkeerd, meldt de NOS. Vooral gebieden als veengebieden, graslanden en duinen vallen hieronder. De plannen van de EU moeten ervoor zorgen dat de staat van deze gebieden verbeterd.
Verslechteringsverbod
Er klinkt veel kritiek op de plannen. Vooral het ‘verslechteringsverbod’ zorgt voor veel weerstand. Het verslechteringsverbod houdt in dat er geen projecten meer mogen plaatsvinden die negatieve invloed hebben op de natuur. Dit zou voor Nederland betekenen dat de bouw nog verder op slot gaat en dat uitbreiding van agrarische bedrijven onmogelijk wordt.
Het kabinet is druk bezig om de plannen voor het verslechteringsverbod van tafel te krijgen. Dit verbod geldt al voor Natura2000-gebieden, maar zal grote gevolgen hebben als dit voor álle natuurgebieden gaat gelden. Niet alleen Nederland is kritisch, er is vanuit meerdere lidstaten kritiek op de plannen, schrijft NOS. Het kabinet krijgt steun vanuit de Tweede Kamer. BBB heeft een motie ingediend om zich maximaal in te spannen in Europa om het verslechteringsverbod van tafel te krijgen. In oktober werd deze motie aangenomen door een meerderheid van de Tweede Kamer.
Kritiek vanuit het Europees Parlement
Leden van het Europees Parlement zien ook bezwaren. Zo laat Esther de Lange (CDA) aan Nieuwsuur weten dat ze het voorstel naar de prullenbak verwijst. Ze vertelt: “Ik zit nu zestien jaar in het Europees Parlement en ik heb nog nooit een voorstel ingediend dat zegt: ‘verwerp het voorstel van de commissie’. Nu wel, omdat ik me over deze wet heel veel zorgen maak.”
Bron: NOS