De actuele marktontwikkelingen van grondstoffen is fluctuerend, graanprijzen dalen waardoor er weer meer ontspanning ontstaat op de graanmarkt terwijl de graanexport tegen valt. Er wordt in Europa focus gelegd op het Zwarte Zeegebied. Met de gunstige prijsdaling van graanprijzen zien de voortekenen er goed uit.
In Nederland is er ook te spreken over voldoende soja en is de krapte inmiddels ten einde. In Brazilië hebben ze zelfs te maken met een top sojaoogst, dit heeft te maken met de droogte in Argentinië en de aangekondigde versoepelingen van de Covid-maatregelen in China.
Euro opnieuw sterker
Door de aankondiging van de FED in de VS om de geplande rentestijgingen wat te vertragen zagen we de dollar wat verzwakken ten opzichte van de euro. De koers was op vrijdag 2 december 1,054.
Graanprijzen in dalende lijn
Door de graandeal tussen Oekraïne en Rusland die twee weken geleden voor vier maanden is verlengd is er weer wat ontspanning op de graanmarkt gekomen. Hierdoor zijn de zorgen over de wereldwijde beschikbaarheid van granen wat naar de achtergrond verdrongen. In de VS heeft het geregend in de wintertarwe gebieden terwijl in Argentinië door aanhoudende droogte in het noorden en vorst in het zuiden de tarweopbrengsten onder druk staan. De oogst is inmiddels gestart en men verwacht een tegenvallende oogst met de laagste opbrengsten in de afgelopen zeven jaar. In Australië is de tarwe- en gerstoogst van start gegaan. De oogstverwachtingen zijn prima maar in het oosten van Australië wordt gevreesd voor kwaliteitsproblemen door de grote hoeveelheden neerslag van de laatste tijd.
Focus graanexport op Zwarte Zeegebied
De export van tarwe uit de VS blijft achter bij die van vorig jaar en de Russische export begint meer en meer op stoom te raken. Mede dankzij een sterke vraag uit het Midden-Oosten rekent Rusland erop om dit seizoen flink meer te exporteren dan vorig seizoen. De export vanuit Oekraïne verloop wat moeilijker door hoge vrachtkosten en hoge verzekeringspremies. Europa heeft al veel tarwe geëxporteerd met Noord-Afrika als belangrijkste bestemming. De export van gerst uit Europa blijft achter door een tegenvallende vraag van China. Verwacht wordt dat de focus van de graanexporten voor de rest van dit seizoen meer komt te liggen naar de origine uit het Zwarte Zeegebied.
De export van mais door de VS valt dit seizoen fors tegen. De inzaai voor de eerste oogst in Brazilië ligt op schema. Ook in Argentinië verloopt de inzaai van mais volgens planning. Europa importeert veel mais uit Brazilië en Europa wat druk geeft op de prijzen.
Voortekenen verdere prijsdalingen gunstig
Men is benieuwd of de dalende tendens van de graanprijzen zich de komende tijd kan verderzetten. De voortekenen zijn allerzins gunstig. Rusland moet nog erg veel tarwe exporteren dit seizoen en de verlenging van de graandeal tussen Oekraïne en Rusland is een meer psychologische factor die de markt onder druk zet. Verder noteren we nog de positieve oogstvooruitzichten voor de wintergranen in Europa. Op de fysieke markt zagen we de laatste twee weken opnieuw forse prijsdalingen. Over de hele linie daalden de noteringen tussen de 15 en 20 euro per ton.
Brazilië onderweg naar top oogst soja
Aan de prijsdalingen van soja is deze week een einde gekomen en prijzen bewegen zich nu meer zijwaarts. Oorzaken hiervoor zijn de zorgen over droogte in Argentinië en de aangekondigde versoepelingen van de Covid-maatregelen in China. Voor Brazilië ziet het er gunstig uit en het land ligt op koers om dit seizoen een top sojaoogst te realiseren. Bij ons is de krapte aan de voorkant inmiddels ten einde en vanaf december is er voldoende soja beschikbaar. De prijzen van soja voor levering december en die van levering februari – april ’23 zijn een stuk dichter bij elkaar gekomen.
De prijzen van raapzaadschroot zijn vanaf half oktober flink gedaald. Er is ruim voldoende raap beschikbaar en de vraag is groot, mede door de beperkte beschikbaarheid van soja. Inmiddels is de beschikbaarheid van soja beter en is raap voor de verdere termijnen aan de dure kant. Zonnepitschroot is fors goedkoper geworden de laatste weken maar kopers zijn nog zeer terughoudend in hun aankopen.
Op de fysieke markt zagen we de laatste twee weken soja en raap voor directe levering dalen met respectievelijk 21 en vijf euro per ton. Voor levering op termijn stegen de noteringen met 13 euro voor soja en acht euro voor raap.
Sojahullen duurder
De bietencampagne nadert zijn einde en rond de kerstdagen hopen veel fabrieken klaar te zijn. De laagsuiker 6mm pulp origine Frankrijk is prijshoudend en nauwelijks beschikbaar. Bietenpulp hoog suiker is goed beschikbaar en de prijzen hiervan zijn wat gedaald. Sojahullen dalen in prijs door een groot aanbod. Door de hoge prijzen van de laatste tijd is de interesse om te kopen klein geworden. Palmpitschilfers zijn stabiel in prijs en relatief goedkoop. Tarwegries is ook goedkoper geworden door de lagere tarwe prijzen.
Bron: Agrifirm