In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 heeft LTO een puntenplan gedeeld met de politieke partijen. LTO vraagt daarin om met een verkiezingsprogramma te komen dat stimulerend en ondersteunend werkt bij de transitie naar robuuste, duurzame vormen van land- en tuinbouw. Om de politieke partijen op weg te helpen heeft de agrarische belangenorganisatie 22 concrete voorstellen aangedragen. Te samen moet dat bijdragen aan zekerheid, stabiliteit en vertrouwen voor de agrarische sector.
De provinciale statenverkiezingen eerder dit jaar lieten zien dat mensen veel waarde hechten aan de Nederlandse landbouw, aan voedsel en aan een mooi en leefbaar platteland. LTO vraagt de politieke partijen deze oproep in het achterhoofd te houden bij het schrijven van de verkiezingsprogramma’s. Om bij de vorming van het nieuwe kabinet hier werk van te maken.
Het puntenplan gaat verder dan alleen de landbouwsector
Het gaat om voedselzekerheid, een vitaal platteland en een groene omgeving. Daarom zet LTO in op een brede transitie. Want verduurzamen kan via verschillende wegen: gericht investeren in technologie, verder ontwikkelen van biologische land- en tuinbouw, verbreden van bedrijven met recreatiefuncties en zorgfuncties of de wijze van werken volledig integreren via natuurinclusieve landbouw.
LTO zet in op een toekomstbestendige landbouwsector
Een sector die de klimaat, biodiversiteit en waterdoelen op een realistische manier aan kan. Waarbij ruimte is voor de diversiteit in de agrarische sector, met ieder een ander verdienmodel, afzetmarkt en ontwikkelpad. En waarbij boeren en tuinders uit kunnen gaan van consequent en consistent beleid vanuit de overheid.
Agrarische Programmatracker
Dit najaar presenteren de politieke partijen hun (concept) partijprogramma’s. Net als in 2020 zal LTO wederom een Agrarische Programmatracker opzetten. Daarin staat een overzicht van de voor de agrarische sector belangrijkste voorstellen uit de partijprogramma’s van de politieke partijen.
Bron: LTO