Provincie Groningen en gemeente Het Hogeland zijn voornemens, via de Wet Voorkeursrecht, om de Oostpolder (tussen Oudeschip en Eemshaven) te gebruiken voor uitbreiding van de Eemshaven. LTO Noord is tegen het voornemen om hoogwaardige landbouwgrond op te offeren voor industriële doeleinden, zonder dat er compensatie is van landbouwgrond op een andere plek.
Beter kijken naar alternatieven
De overheid neemt weer landbouwgronden in beslag, dit keer voor de uitbreiding van industrie. Het gaat om een gebied van 500 hectare vruchtbare landbouwgrond in de Oostpolder. LTO Noord regiobestuurder Lammert Westerhuis: “Alweer wordt als eerste landbouwgrond opgeofferd. Er moet beter naar alternatieven zijn gekeken. We vinden het jammer dat buitendijkse uitbreidingen niet zijn bestudeerd. Als landbouwgrond toch een andere bestemming krijgt, doe dat dan met compensatie van landbouwgrond op een andere plek.”
Onbekende gevolgen voor stikstofreductie
Ook de gevolgen van deze allocatie van gronden zijn niet bekend. “Wat betekent het bijvoorbeeld voor het oplossen van de stikstofproblematiek als hier industrie gebouwd gaat zijn,” vraagt Westerhuis zich af. “We willen stikstof reduceren, maar ook industrie uitbreiden, huizen bouwen, de natuur beschermen. Daar is stikstofruimte voor nodig en daar is niet goed naar gekeken.
Steeds meer kostbare landbouwgronden verloren
De druk op de grond is enorm in Nederland. De overheid moet eens stoppen met iedere keer landbouwgrond op te offeren. Kleine beetjes tellen op. De afgelopen jaren gaan jaarlijks 16.000 voetbalvelden verloren aan kostbare landbouwgronden. Dat betekent een verlies van een half miljoen hectare de afgelopen 70 jaar. Terwijl er juist meer vraag is naar landbouwgrond, om voldoende voedsel te kunnen verbouwen. Er is land nodig voor kringlooplandbouw, dat is de basis voor de toekomst; een combinatie van landbouw en natuurbeheer.
Bron: LTO Noord