LTO Nederland adviseert boeren en tuinders niet langer het 500 eurobiljet te accepteren. Daarmee draagt de sector bij aan het voorkomen van witwassen in Nederland.
Uit de Nationale Risicoanalyse 2020 blijkt dat witwassen via contant geld een van de grootste witwasrisico’s is. Hoge coupures, zoals het 500 eurobiljet, spelen hierbij vaak een belangrijke rol. Dit advies is tot stand gekomen in samenwerking met het ministerie van Financiën.
Agrarische sector
De agrarische sector is vanwege zijn internationale karakter en het feit dat in bepaalde sectoren nog steeds contante betalingen worden gedaan, vatbaar voor de witwasrisico’s die samengaan met betalingen met het 500 eurobiljet. Om die reden ontmoedigt LTO Nederland haar leden het 500 eurobiljet aan te nemen.
Contant geld
Contant geld blijft een belangrijk onderdeel van de nationale en internationale handel. Het 500 eurobiljet blijft voorlopig een wettig betaalmiddel. Op Europees niveau is men wel aan het nadenken over het afschaffen van dit biljet. Ook zijn er steeds meer Nederlandse banken die stortingen of betalingen met dit biljet als ongebruikelijk aanmerken en hiervan melding moeten maken. Kijk daarom naar het aannemen van kleinere coupures, of onderzoek de voordelen van instant payments, snelle overboekingen via de eigen bank.
Bron: LTO Nederland