Tweede Kamerlid Wybren van Haga (Groep Van Haga) maakt zich zorgen over de risico’s van insectenconsumptie door mensen. Dat blijkt uit Kamervragen die hij hierover heeft gesteld aan minister Piet Adema van LNV.
Van Haga vraagt zich onder anderen af of er onafhankelijk onderzoek is gedaan naar de chemische, microbiologische en parasitologische risico’s bij het consumeren van insecten. Adema legt daarop uit dat een nieuw voedingsmiddel (novel food) eerst door de European Food Safety Authority (EFSA) moet worden beoordeeld. In het veiligheidsdossier dat beoordeeld wordt door EFSA is onder anderen aandacht voor toxicologische veiligheid en allergeniciteit. Eventuele allergische reacties worden ook beoordeeld in het dossier. Indien nodig wordt geëist dat een mogelijke allergeniciteit op het etiket wordt getoond. Daarop moet sowieso staan welk insect het voedingsmiddel bevat in zowel de wetenschappelijke als de Nederlandse benaming.
Voedselveiligheid
Van Haga maakt zich ook zorgen over risico’s van toename van bepaalde soorten kanker en allergieën bij de inname van chitine, een stof die in het pantser van bijna ieder insect voorkomt. In het veiligheidsdossier dat beoordeeld wordt door EFSA is hier volgens de minister specifieke aandacht voor. De minister vertelt ook dat insecten voor menselijke consumptie aan de nodige wet- en regelgeving met betrekking tot voedselveiligheid moeten voldoen.
Novel Foods-beleid
Ook vraagt Van Haga zich af of het Europese Novel Foods-beleid er straks ook voor gaat zorgen dat in navolging van insecten ook de consumptie van dieren als zwanen, honden, ratten en dolfijnen gepromoot gaat worden. Volgens Adema dient het Novel Foods-beleid echter niet voor de promotie van specifiek nieuwe voedingsmiddelen, maar zorgt het voor een wettelijk kader om de veiligheid van novel foods te garanderen.
Tekst: Gerben Hofman