De Tweede Kamer is tegen een vleestaks. Een motie van de PVV om geen vleestaks in te voeren in Nederland vond een brede meerderheid. In het LTO-verzet tegen een vleestaks vonden we zowel consumenten, producenten én wetenschappelijke waarschuwingen over de capaciteit van de uitvoerende overheid aan onze zijde.
Goed en gezond eten is van groot belang voor welzijn, volksgezondheid en geluk. Een vleesbelasting draagt daar niet aan bij en is daarom een onjuist signaal naar onze samenleving.
Vleestaks zorgt voor ‘eet-ongelijkheid’
Eerder dit jaar kondigde minister Staghouwer (LNV) nog een onderzoek aan naar heffing op vlees met een terugsluis naar de productieketen. Gisteren heeft de Kamer een stokje gestoken voor een mogelijke vleestaks. Uit onderzoek van Direct Research blijkt dat dit geen populaire maatregel is om gezonder eten te stimuleren.
Het merendeel van de Nederlandse bevolking voelt dus niets voor zo’n maatregel. Ook niet bij mensen die vinden dat er minder vlees moet worden gegeten. 62 procent van de mensen ziet liever voorlichting door het Voedingscentrum als manier om vleesconsumptie te verminderen. Heffingen zorgen voor ‘eet-ongelijkheid’ tussen zij die het wel en zij die het niet kunnen betalen.
Nauwelijks uitvoerbaar
Bovendien bleek uit een eerdere studie van EY in opdracht van LNV dat een heffing op vlees nauwelijks uitvoerbaar is voor de overheid. Daarnaast blijkt uit het rapport dat een Nederlandse verbruiksbelasting op vlees(producten) niet het beste middel is om deze doelstellingen te halen.
Boeren en tuinders hebben nog grote zorgen over de manier waarop een taks terugvloeit naar het boerenerf, waar het hard nodig is. Pas als het gat – tussen inspanningen van boeren en tuinders en de prijs die ze daarvoor krijgen – niet door de markt wordt gevuld dan kan een heffing op termijn een optie zijn. LTO Nederland pleit daarom voor een verlaging van btw op eten, van groenten en fruit tot gezond vlees en zuivel.
Vleestaks verworpen met 94 stemmen
Uiteindelijk werd de vleestaks verworpen met 94 stemmen. Voor de motie stemden: VVD, PVV, CDA, SP, JA21, groep-Van Haga, FvD, SGP, DENK, BBB, Bij1 en Omtzigt. Met 54 zetels stemden D66, PvdA, GroenLinks, ChristenUnie, Partij voor de Dieren, Volt, Den Haan en Gündogan tegen.
Bron: LTO Nederland