Op 18 november heeft een groep melkveehouders rondom de Loonse en Drunense Duinen de Coöperatie Duinzuivel opgericht. De coöperatie wil melk lokaal afzetten door er kaas van te laten maken.
Coöperatie Duinzuivel
Het avontuur begon twee jaar geleden toen zes koeienboeren de koppen bij elkaar staken. Samen wilden ze op zoek naar een nieuw verdienmodel. ‘Aangezien de Nederlandse melkveehouderij de laatste jaren van de ene crisis de andere crisis in rolde, groeide het besef dat het tijd werd voor een ander, beter toekomstperspectief’, vertelt melkveehouder Mari van Drunen uit Drunen, voorzitter van de coöperatie. ‘Ook heeft de trend doorgezet waarbij consumenten inzicht willen in de herkomst van hun voedsel. Lokaal en duurzaam eten zijn onverminderd populair.’
Lokaal en duurzaam
De ‘Duinboeren’ wilden van eigen melk een eerlijk product maken, om in de regio te verkopen. Ze kozen voor kaas. Eerder dachten ze ook na over kwark en yoghurt, maar dat leek ingewikkelder, onder andere vanwege de beperkte houdbaarheid. ‘We wisten overigens niks van kaas maken; laat staan van kaas verkopen!’ zegt Mari. ‘Samen vonden we een goede kaasmaker. We hebben heel wat geproefd. Ondertussen leren we veel. Het is één grote ontdekkingsreis.’
Landschap en biodiversiteit
Het gaat de melkveehouders niet alleen maar om het verdienen van een boterham. Ze willen met hun coöperatie ook iets betekenen voor het landschap en de biodiversiteit. Zo zorgen de boeren voor weidegang voor hun koeien. Voor Mari betekende dat zelfs dat zijn koeien voor het eerst sinds tien jaar naar buiten gaan. ‘Ik was er voorheen van overtuigd dat ik meer verdiende als ik ze binnenhield. Het was natuurlijk wennen, maar het gaat nu hartstikke prima.’
Proeven is kopen
De eerste kazen waren eind augustus 2020 klaar. Ze hebben nu zo’n 600 kilo verkocht. ‘We hadden niet durven dromen dat er meteen zo veel vraag naar zou zijn’, zegt Mari. ‘Een bericht op social media was genoeg. De mensen die langskwamen wilden proeven en allemaal meteen kopen. De ervaringen van collega-boeren zijn vergelijkbaar: proeven is kopen, zo simpel is het.’ De productie wordt nu opgeschaald. In januari 2021 is de kaas weer verkrijgbaar.
Bron: ZLTO