Een goede aansluiting van vraag naar en aanbod van dierenartsen is van maatschappelijk belang. Dierenartsen vervullen belangrijke taken in het kader van publieke belangen als diergezondheid, dierenwelzijn, voedselveiligheid en volksgezondheid.
Vraag en aanbod dierenartsen niet balans
Volgens minister Carola Schouten zijn er diverse signalen dat er een disbalans is tussen vraag en aanbod van diergeneeskundige op de arbeidsmarkt. Zowel bij de NVWA en in de praktijk is dit het geval. De disbalans van vraag en aanbod hebben effect op de belasting van de dierenartsen die nu actief zijn.
Wageningen University & Research is gevraagd een inventarisatie te maken van het aantal dierenartsen dat in Nederland werkzaam is. Dit onderzoek is in januari 2021 gepubliceerd. Op basis van dit onderzoek is besloten om een verdiepend onderzoek te laten uitvoeren naar; vraag en aanbod op de arbeidsmarkt van dierenartsen en de relevante trends die van invloed zijn op de gewenste capaciteit van de beroepsgroep. De uitkomsten van dit onderzoek worden in het eerste kwartaal van 2022 verwacht.
Beperkt aantal plekken Faculteit Diergeneeskunde
Het afstemmen van het onderwijsaanbod op de behoefte van de arbeidsmarkt behoort op dit moment tot de taak van de onderwijsinstellingen, in dit geval de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. Daarom is Carola Schouten hierover met hen in gesprek gegaan.
Het aantal plaatsen op de Faculteit Diergeneeskunde is beperkt. De FD heeft de afgelopen tijd al diverse stappen gezet om het aantal afgestudeerde dierenartsen te verhogen. En zo ook de aansluiting op de arbeidsmarkt te verbeteren. Zo heeft de FD ook een zij-instroom traject voor de master Diergeneeskunde opgezet en studenten met een bachelor Animal Sciences van de WUR kunnen onder voorwaarden in stromen. Ook ontwikkelt de FD in samenwerking met de NVWA extra keuze-onderwijs.
Bron: Rijksoverheid