Het rechtstreekse verkopen van agrarische producten aan de consument: dit is een trend die langzaamaan steeds meer bekendheid krijgt. Maar wat is nou het echte aandeel binnen de melkveehouderij van bedrijven die hier aan mee werken? Het CBS publiceerde de cijfers over 2017.
In 2017 telde de melkveehouderijsector in Nederland in totaal 16.331 melkveebedrijven. Van dit aantal waren 476 bedrijven biologisch (of in omschakeling naar) en 15.855 melkveebedrijven gangbaar ingesteld.
Biologisch versus gangbaar
Uit de cijfers is gebleken dat er binnen de biologisch melkveehouderij meer animo voor de directe verkoop van producten aan de consument is. Maar liefst 29,6% van de bedrijven doet aan enige vorm hiervan. Dat is bijna 1 op de 3 bedrijven. Dit is een fors verschil met de gangbare tak waarbij 6,3% meewerkt aan directe verkoop.
Het CBS heeft onderscheidt gemaakt tussen melkveebedrijven (gangbaar en biologisch) tussen het wel meedoen aan directe verkoop, het niet meedoen aan directe verkoop en aan de groep waarvan niet bekend is of ze wel of niet meedoen. Deze laatste groep betrof voor de gangbare melkveebedrijven slechts 2%, terwijl dit bij de biologische tak 2,7 is.
Nederlandse melkveehouderijsector
Als de melkveehouderijsector in Nederland als één sector wordt gezien, dus biologisch en gangbaar bij elkaar, dan zijn de cijfers als volgt. In de Nederlandse melkveehouderijsector doet 6,9% aan directe verkoop, een grote meerderheid van 90,9% doet dit niet en bij 2,02% is het onbekend.
Aandeel rechtse verkoop in bruto-opbrengsten
Het aandeel rechtstreekse verkoop aan de consument, maakt verschil in bruto-opbrengst. Bij een ruime meerderheid van de melkveebedrijven die aan rechtstreekse verkoop doet, wordt 50% of meer aandeel uit de rechtstreekse verkoop gehaald. Zie figuur 1, Percentage bedrijven aandeel rechtstreekse verkoop in bruto opbrengst.
Figuur 1: Percentage bedrijven aandeel rechtstreekse verkoop in bruto opbrengst
Rechtstreekse verkoop per provinicie
Het CBS maakt een onderscheidt per provincie met het aantal bedrijven dat aan rechtstreekse verkoop doet. Het gaat hier over een rechtstreekse levering aan de consument, of via één tussenschakel. In tabel 1 staat de verdeling per provincie weergegeven. In verhouding is Limburg met 15% de provincie waar de meeste agrariërs aan direct verkoop doen. Overijssel is met 6% de hekkensluiter. Als we naar de absolute aantallen kijken dan is Noord-Brabant koploper met 1.091 bedrijven en is Drenthe hekkensluiter met 203 bedrijven die aan rechtstreekse verkoop doen.
Tabel 1: Verdeling direct verkoop per provincie
Bron: CBS