Na maanden overleg tussen LNV, belangenbehartigers en andere partijen in het langlopende stikstofdossier is er sinds gisteren een nieuwe ontwikkeling te melden. NMV is door LNV uit het bestuurlijke overleg gezet omdat ze het stikstofdossier willen oplossen bij het fundament.
Drie werkgroepen voor stikstofaanpak
Na het stranden van de voermaatregel van minister Schouten is er door sectorpartijen, waaronder NMV, verder gepraat over de managementmaatregelen. Drie werkgroepen werden opgetuigd om stikstofuitstoot te reduceren via; meer water bij mestaanwending, minder eiwit in het totale voerrantsoen en het stimuleren van meer weidegang. NMV heeft de afgelopen maanden veel praktische input geleverd voor de drie managementmaatregelen, maar moet concluderen dat daarmee weinig is gedaan.
Kosten/batenanalyse
NMV wil daarnaast dat de overheid een kosten/batenanalyse opstelt, zoals gebruikelijk is voor alle beleidsmaatregelen. Voor boeren moet het inzichtelijk zijn wat maatregelen opleveren en wat ze kosten. De overheid weigert dit. Eén van de redenen waarom NMV aangegeven heeft te stoppen energie te steken in de werkgroepen die toch al op zijn eind lopen en nu richting doorrekening door het PBL gaan. Daarna volgt een proces van pilots waarbij volgens NMV het gevaar wederom opdoemt dat innovatiegelden bestemt voor veehouders in de zak verdwijnen van project- en onderzoeksorganisaties.
Ministerie van LNV zet NMW uit bestuurlijk overleg
‘Als reactie op het uitstappen van de werkgroepen werden we door het ministerie van LNV uit het bestuurlijk overleg gezet’, aldus Jeroen van Maanen, bestuurder NMV. In dit overkoepelende bestuurlijk overleg bleef NMV kritisch hameren op het oplossen van fundamentele missers binnen het stikstofbeleid:
- De gekozen oplossing voor PAS-melders biedt enkel schijnzekerheid. De ruimte voor deze groep zit al in het systeem en dient door bestuurlijk lef via een generaal pardon opgelost te worden. Dit kan vandaag al! Bovendien gaat het hier om juridische fouten die de overheid heeft gemaakt, waarvan boeren die te goeder trouw hebben gehandeld, de dupe zijn geworden.
- Het Aerius-systeem is ongeschikt. Commissie Hordijk oordeelde hier al over, maar deze conclusie is nog steeds terzijde geschoven.
- Sociaal economische doorrekening van het stikstofbeleid ontbreekt nog altijd.
- Habitats van N2000-gebieden worden voortdurend aangepast, op niet transparante wijze. Waardoor de uitkomsten van de Aerius-berekeningen steeds weer andere uitkomsten geven. Dit is onbehoorlijk bestuur.
Daadwerkelijke oorzaak moet aangepakt worden
NMV is van mening dat een probleem pas opgelost kan worden; wanneer de daadwerkelijke oorzaak aangepakt is. Door de weigering om de problemen in het fundament daadwerkelijk op te lossen wordt dit probleem alleen maar groter.
Boeren zijn onderdeel van de natuur
NMV staat voor oplossen van het probleem, toekomst voor melkveehouders, instandhouding van de natuur. Boeren zijn altijd onderdeel van de natuur en ook een koe in de wei is een prachtige vorm van natuur! Elke vorm van realisme ontbreekt in de theoretische discussie over stikstof. Met klem roepen wij LNV, politici en andere sector- en belangenpartijen op nu eens eindelijk te gaan werken aan de werkelijke oplossing van het probleem; het verwerpen van de stikstofwet en met elkaar het lef en de verantwoording nemen om de juiste vervolgstappen te zetten. Te beginnen met de fouten in het fundament.
Bron: NMV