In vier zaken van ongeveer 200 melkveehouders tegen de Staat over de buitenwerkingstelling van de fosfaatreductieregeling, heeft de rechter in Den Haag uitspraak gedaan op 16 augustus. Voor deze groepen zal dat betekenen dat het fosfaatreductieregeling buiten werking gesteld wordt, als zij voldoen aan de lichte toetsing die wordt gedaan door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
De voorzieningenrechter ziet onvoldoende reden om af te wijken van de beslissingen die hij op 4 mei 207 heeft genomen. Wel is de rechter met de Staat van mening dat moet worden vastgesteld of de gevallen waarover nu wordt beslist inderdaad gelijk zijn aan de gevallen op 4 mei 2017.
Om dat vast te stellen heeft de Staat een eenvoudige en snelle procedure ontwikkeld (de zogenoemde lichte toets). Boeren die dat willen, kunnen binnen korte termijn laten vaststellen of zij aan deze toets voldoen. De nu gegeven beslissingen van de voorzieningenrechter komen erop neer dat de Regeling ook buiten werking wordt gesteld voor boeren die al aan deze toets hebben voldaan of alsnog hieraan zullen voldoen. Van de Staat wordt verlangd dat hij de toets uitvoert binnen veertien dagen nadat een verzoek is gedaan (waarbij een aantal vereiste stukken moet worden overgelegd).
Toetsing
Melkveehouders kunnen zich melden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en aan de hand van een aantal over te leggen stukken, waar globaal naar wordt gekeken, aantonen dat zij grondgebonden zijn gegroeid en vóór de peildatum van 2 juli 2015 onomkeerbare investeringsverplichtingen zijn aangegaan. Indien dat uit de stukken blijkt, worden op grond van de Regeling wel heffingen opgelegd, maar wordt uitstel van betaling verleend en worden reeds geïnde bedragen teruggestort. Binnen 14 dagen nadat de melkveehouders een dergelijk verzoek voor een lichte toets hebben ingediend moet RVO.nl daarop een beslissing nemen.
Wat moet u aanleveren en aan wie? Lees ons artikel >