In februari dit jaar vertelde melkveehouder Sander Vijverberg uit Strijen op Melkveebedrijf.nl voor het tweede achtereenvolgende jaar winterveldbonen te telen. Zijn bedoeling was toen om dit jaar ook nog zomerveldbonen te zaaien. Hij vertelt hoe de veldbonen er nu bij staan.
“Ik ben op dit moment heel tevreden over de winterveldbonen”, vertelt Vijverberg. “Ze zijn niet te hoog de winter uitgekomen. Dat is belangrijk, vanwege de windgevoeligheid en het risico dat de planten te vroeg gaan bloeien. Nu was de bloei dit jaar alsnog vroeg, maar gelukkig waren er ook al vroeg hommels en bijen. Dat is essentieel voor de zetting.”
Veldbonenteelt van Sander Vijverberg
Vorig najaar zaaide Vijverberg zeven hectare Tundra winterveldbonen in. In maart van dit jaar zaaide hij daarnaast ook nog eens vijf hectare Cartouche zomerveldbonen. “Dit omdat de veldbonen me tot nu toe goed bevallen.”
“In gebieden met veel ganzen kunnen zomerveldbonen geschikter zijn.”
“Zomerveldbonen leveren iets minder op dan winterveldbonen, maar nu pasten ze beter in het bouwplan. In gebieden met veel ganzen kunnen zomerveldbonen overigens wel geschikter zijn dan winterveldbonen.”
Veldbonen geven meer stabiliteit in de vertering
De bonen die Vijverberg vorig jaar oogstte, waren op 1 mei van dit jaar op. Met veldbonen in het rantsoen voerde hij dagelijks 200 gram soja per koe. Nu is dat één kilogram per koe. Dat is nogal een verschil.
“Ik wil voortaan graag jaarrond veldbonen kunnen voeren.”
De melkveehouder merkt dat niet alleen in de kostprijs. “Ook uit voedingstechnisch oogpunt voer ik liever veldbonen. Dat voert toch wat rustiger, koeien reageren minder heftig bij veranderingen. Dat zie je snel terug in de mest. Veldbonen geven meer stabiliteit in de vertering. Ik wil daarom voortaan graag jaarrond veldbonen kunnen voeren. Dat is ook een reden dat ik dit jaar het areaal heb uitgebreid.”
Opslag van veldbonen in bigbags in kuubskisten
Vijverberg bewaarde de oogst van afgelopen jaar los gestort in de schuur. Een buurman kwam om de ongeveer vijf weken een voorraad pletten. Dit gaat de melkveehouder dit jaar anders aanpakken. De bonen worden opgeslagen in bigbags in kuubskisten. Zo kan hij ze makkelijk stapelen. De kisten hebben een opening voor de slurf van de bigbags zodat de veehouder een voorraad kan pakken. Met een eigen pletter in de voerkeuken van de Lely Vector wordt het pletten en voeren een eenvoudige klus.
Tekst: Gerben Hofman
HET HELE ARTIKEL LEZEN?
Je hebt zojuist een deel van een artikel uit het vakblad Melkveebedrijf gelezen. Meer van dit, thuis op de mat?