Eric en Miranda Zegers uit Schaijk ontvingen uit handen van Stefan Zwaneveld van Prosu Media Producties het Melkveebedrijf-pakket. Dit naar aanleiding van de win-actie rond de nieuwe vormgeving van het vakblad. “Melkveebedrijf is een waardevol blad. Vooral bedrijfsreportages vind ik interessant”, vertelt Eric Zegers. Vandaag geeft hij ons gelegenheid een kijkje te nemen op zijn bedrijf.
Het melkveebedrijf van Eric Zegers
Zegers is sinds 1998 melkveehouder. “Ik ben niet van boerenafkomst, maar hielp altijd mee op het melkveebedrijf van buurman Theo Zegers. In 1998 ben ik hier samen met Theo begonnen met een melkveebedrijf. Zelf bleef ik vier dagen in de week buitenshuis werken en dat doe ik nu nog steeds. Dan neemt Theo waar nodig de honneurs waar in de stal.”
Op het hoogtepunt waren er op het bedrijf zo’n 65 melkkoeien. Vanwege de fosfaatwetgeving moesten zij het aantal echter terugschroeven naar vijftig. Het jongvee gaat op een leeftijd van vijf à zes maanden naar Theo en komt als vaars weer terug.
‘Keep it simple and safe’
Omdat Zegers doordeweeks vaak niet zelf op het bedrijf is, moet alles vlot en efficiënt verlopen. ‘Keep it simple and safe’ is zijn devies. Daarbij vindt hij het leuk om met melkvee in combinatie met techniek bezig te zijn. De melkveehouders investeerden bij de start van hun bedrijf meteen in een melkrobot. Een investering die goed uitpakte. De Lely-astronaut uit 1998 doet nog steeds probleemloos zijn werk.
Om over voldoende informatie over de koeien te beschikken, gebruikt de melkveehouder CowManager van Agis. Met behulp van de oorsensoren geeft het systeem hem gegevens over temperatuur, activiteit, herkauwen en vreten van elke individuele koe. “Iedere ochtend loop ik de lijst langs, tezamen met de gegevens uit de robot. Zo kan ik gericht bijsturen als het nodig is.”
Alles bij elkaar inkuilen
Zegers heeft één hectare in eigendom en pacht in de buurt vijf hectare bij. Alles is grasland. De snedes worden achter elkaar ingekuild. In de herfst koopt Zegers snijmais aan. De graskuilen worden dan weer opengemaakt en het kuilgras wordt door de loonwerker snede voor snede netjes over de mais verdeeld. “Zo heb ik alles in één kuil en voer ik jaarrond hetzelfde, terwijl ik met twee meter in de week een mooie voersnelheid houd. Met de krabbak pak ik én gras én mais tegelijk en dit komt zo mooi gemengd voor het voerhek te liggen.”
Rantsoen van de koeien
De Holsteins van Zegers doen het goed op het constante rantsoen. “Ik wil hard voeren. Dit voor melkopbrengst, maar ook voor vruchtbaarheid moeten de koeien in goede conditie zijn. De tussenkalftijd ligt nu rond 420 dagen. Hier wil ik er nog wel twintig vanaf hebben.” De productie ligt rond 10.000 kilogram met 4,20 procent ver en 3,35 procent eiwit. “Over de kilogrammen ben ik tevreden. De percentages zou ik liever wat hoger zien.”
Tijd voor vakbladen als Melkveebedrijf
Met zijn melkvee en zijn baan als adviseur bij Roba Advies in Deurne heeft Zegers zijn handen vol. Toch neemt hij wekelijks de tijd om vakbladen als Melkveebedrijf te lezen. Hij is sinds 2009 abonnee. “Hoewel veel informatie digitaal te vinden is, vind ik het fijn om op zondag in de luie stoel een vakblad te lezen”, vertelt Zegers.
“In Melkveebedrijf vind ik een rubriek als ‘Buitenland’ heel interessant. Dat vind je eigenlijk in geen enkel ander vakblad. Ook rubrieken als de Praktijkdierenarts lees ik graag. Daarnaast vind ik bedrijfsreportages heel leuk om te lezen. Het is de moeite waard om te lezen hoe een ander iets aanpakt. Soms heb je er zelf ook nog iets aan. Ik beveel collega-veehouders Melkveebedrijf zeker aan.”
Tekst: Gerben Hofman
Beeld: Stefan Zwaneveld en Gerben Hofman
HET HELE ARTIKEL LEZEN?
Je hebt zojuist een deel van een artikel uit het vakblad Melkveebedrijf gelezen. Meer van dit, thuis op de mat?