In een driedelige special van KRO-NCRV onderzoekt de Keuringsdienst van Waarde hoe ons landbouwvee middels uitgekiende fokprogramma’s ingrijpend genetisch wordt veranderd.
Nederlandse landbouw door de jaren heen
Sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw zijn de boerderijen in Nederland gespecialiseerd en fors gegroeid. Het gemengde bedrijf met zowel koeien als varkens en akkerbouw is grotendeels verdwenen en de landbouwproductiviteit is enorm gestegen. Ook de dieren veranderen mee, maar dat gaat niet zomaar. Ze moeten een handje geholpen worden.
Fokprogramma’s
Met fokprogramma’s proberen Nederlandse fokkers de landbouwdieren zo te veranderen dat ze beter aangepast zijn aan een leven in de intensieve veehouderij, soms met onbedoelde gevolgen. De Keuringsdienst van Waarde laat van drie verschillende dieren zien hoe ver de mens die naar zijn hand heeft kunnen zetten: het efficiënte varken, het dikbilrund en de hoornloze geit.
Special: De dikbil
Als gevolg van een toevallige genetische mutatie, is er een rund ontstaan met spieren die een bodybuilder niet zouden misstaan: het dikbilrund. Dikbilrunderen zijn heel gespierd, zonder dat ze daar veel voor hebben hoeven doen. Meer spieren betekent meer biefstuk. Een slager kan van een dikbilrund wel tot 20% meer biefstuk snijden. Een ander gevolg is wel dat het bekken van het dier nauwer werd, en het ongeboren kalf juist breder. De dikbilkalveren kunnen inmiddels meestal niet meer op natuurlijke wijze worden geboren. Ze komen vrijwel allemaal met een keizersnede ter wereld en dat is niet onomstreden. Daarom wordt er nu gekeken hoe de runderen weer kunnen worden teruggefokt zodat ze wel via een natuurlijke geboorte op de wereld kunnen komen.
Naast de dikbilrund onderzoekt de Keuringsdienst van Waarde ook het efficiënte varken en de hoornloze geit.
Keuringsdienst van Waarde: fokspecials, vanaf donderdag 7 januari om 20:25 uur bij KRO-NCRV op NPO 3. De special over het dikbilrund is te zien op 14 januari.
Bron & beeld: KRO-NCRV