De coronacrisis en de discussie over stikstof hebben in 2020 een belangrijke stempel gedrukt op de rundveesector. Diervoederbedrijf ForFarmers is licht positief over het toekomstperspectief. De vlees- en melkconsumptie in Europa blijft vermoedelijk stabiel. Daarentegen is de verwachting het stikstofdossier de groei in Nederland gaat beperken. Bovendien blijft onduidelijk wat de uitwerking van de voermaatregel van landbouwminister Carola Schouten gaat betekenen.
Corona en stikstof
Bij de presentatie van de halfjaarcijfers lichtte ceo Yoram Knoop van ForFarmers toe dat de coronapandemie en het stikstofdebat impact heeft gehad op de gehele agrarische sector, en daarmee ook de afzet van veevoeders. Ook in het tweede half jaar zullen die effecten voelbaar blijven. Enerzijds gaat het om politieke en publieke druk op de landbouw om milieu-impact te reduceren. Dat speelt overigens vooral in Nederland en Duitsland. De sluiting van de horeca, met het oog op covid-19, drukt de afzet van veehouders en prijs van vlees, zuivel en eieren.
Knoop spreekt over een ‘uitdagend’ half jaar. Bij ForFarmers is het volume van de volledige productportefeuille met 5,6 procent afgenomen tot 4,8 miljoen ton. Voor specifiek mengvoer is het volume met 4,9 procent gekrompen tot 3,4 miljoen ton. De afname van afzet van voer is niet alleen het gevolg van de coronacrisis. Ook de voermaatregel hangt boven markt. “In Nederland is vijf miljard gealloceerd voor natuurherstel en reductie van stikstofuitstoot. De voorgestelde generieke voermaatregelen leiden tot onrust in de sector. Het is heel lastig om te bepalen wat voor impact de voermaatregel gaat hebben, omdat er nog niets bekend is.”
Kritisch op voermaatregel Schouten
ForFarmers-directeur Pieter Wolleswinkel gaat dieper op de onderhandelingen met landbouwminister Carola Schouten in. “We zijn nog altijd in gesprek met de minister, maar we hebben aangegeven dat we wel tijd nodig hebben om een maatregel te implementeren. Met de datum van 1 september staat er veel druk op de discussie. We hebben toch wel vier tot zes weken nodig om met de sector af te stemmen, adviseurs op pad te sturen en rantsoenen te berekenen. We zitten al in augustus. Iedere dag dat er geen duidelijkheid is, wordt het krapper.”
“Bovendien hebben we de minister op het hart gedrukt dat wij een regeling willen, die ook op draagvlak bij de veehouders kan rekenen”, stelt Wolleswinkel, “Onze inzet is altijd gezonde koeien met gezonde bedrijven geweest. Nu is de regeling volledig op het eiwitniveau in krachtvoer gericht. Wij richten ons op het hele rantsoen. Wat nu op tafel ligt kan beter en de minister kent onze mening daarover.”
Lagere melkprijs desalniettemin op ‘redelijk niveau’
De melkprijs is in ieder geval flink onderuit gegaan door het sentiment in de markt. Van ongeveer 34,40 euro per honderd kilogram melk in februari kwam de prijs in mei op 32,20 euro. “Toch kun je wel zeggen dat de prijs uiteindelijk op een redelijk niveau staat”, constateert Yoram Knoop. Positieve geluiden komen er onder andere uit Duitsland en Polen waar de afzet in feed is gegroeid. In Duitsland is de groei te danken aan een betere productmix door de focus op specialiteiten. In Polen is de volumegroei gerelateerd aan de bouw van een fabriek in de Pionki-regio. In het Verenigd Koninkrijk daarentegen is heeft de coronacrisis, gebaard met het zachte weer waardoor met name schapen buiten lopen en vreten, gezorgd voor een daling in de feed.
Voor 2020 heeft ForFarmers nog verschillende activiteiten aan de horizon liggen. “We leggen de focus op aantrekkelijke segmenten. Bijvoorbeeld groeit de interesse voor meer datagedreven oplossingen die de milieu-impact reduceren. Ook is er een verwachte groei van het segment robotmelk, waarin we nog ruim marktleider zijn.” Ook zet ForFarmers haar expertise in voor de zoektocht naar diervriendelijke voeroplossingen in het stikstofdebat.
Door: Martin de Vries